Etten-Leur

Grote brand bij bedrijfspand op industrieterrein in Etten-Leur

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Bij transportbedrijf Axell Logistics op de Hermelijnweg in Etten-Leur is maandagochtend brand uitgebroken. Een groot deel van het bedrijfspand is ingestort. De brandweer was uren bezig met het blussen van de brand. Zwarte rookwolken waren in de verre omtrek te zien.

De brand brak rond half tien ‘s ochtends uit. Vanwege de omvang van het bedrijf schaalde de brandweer op naar zeer grote brand. Vanuit heel de regio waren brandweerteams aanwezig om te helpen. Er werden vier tankautospuiten en hoogwerkers ingezet om het vuur te bestrijden.

“De brand begon in een klein hoekje,, maar woedde al snel in heel het gebouw”, vertelde een 112-correspondent rond kwart over tien ‘s ochtends aan Omroep Brabant . Hij zag toen de schotten van de zijkant van het gebouw vallen. “Het gebouw gaat eraan”, wist hij toen al zeker.

Voorkomen dat vuur overslaat

Rond het middaguur weet de brandweer nog niet hoe lang het blussen gaat duren. Volgens woordvoerder Vincent Baartmans van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant probeert de brandweer te voorkomen dat het vuur overslaat naar andere bedrijven. “En ook om te proberen of de overslag voorkomen kan worden naar de andere loodsen. Hieraan vast zit een tweede loods met petflessen. Daar brandt het nu ook. En we zetten ook in op de derde loods. Die zit vol met papier. We proberen te voorkomen dat het vuur naar die loods overslaat.”

NL-Alert

Door de brand kwam er veel rook vrij. De zwarte rookwolken waren in een groot deel van West-Brabant te zien. De veiligheidsregio stuurde rond elf uur en half twee een NL-Alert. Mensen kregen het advies uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten. Bewoners aan de Hoevenseweg werden vanwege de rookoverlast gevraagd hun huis te verlaten.

Rond kwart over drie werd het sein brandmeester gegeven, bijna zes uur later. Dat betekent dat het vuur onder controle is. De bluswerkzaamheden zullen nog uren duren.

Foto: Stijn Nooijens/ZuidWest Update
De brand trekt veel publiek naar het bedrijventerrein (foto: Stijn Nooijens/ZuidWest Update)
Dikke, zwarte rookwolken boven bedrijventerrein Vosdonk in Etten-Leur (foto: Stijn Nooijens/ZuidWest Update)
De dikke rookwolken van de brand zijn in de verre omtrek te zien (foto: Stijn Nooijens/ZuidWest Update)