West-Brabant

Grote controle-actie: drugs, achtervolgingen, botsingen, boetes en drie arrestaties

Eén van de controleposten, Plein 13 in Bergen op Zoom (Foto: 112markiezaten)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Opsporingsdiensten hebben donderdag een flinke slag geslagen tijdens gezamenlijk controles in het politiedistrict De Markiezaten. Het doel was het opsporen van criminelen en informatie te vinden over criminele activiteiten. Ook wel bekend als patsercontrole. Niet iedereen wilde vrijwillig meewerken. Dus de politie heeft meerdere automobilisten moeten achtervolgen. Uiteindelijk is er drugs gevonden, zijn telefoons in beslag genomen en boetes geïnd, is een auto in beslag genomen en zijn drie mensen gearresteerd.

De controles waren een samenwerking van politie, Belastingdienst, enkele gemeenten, het Openbaar Ministerie en de Marechaussee. “De controle was vooral bedoeld om criminelen uit de anonimiteit te halen en om informatie in te winnen,” aldus de politie. Ze gingen aan de slag in en rond Roosendaal, Rucphen, Tholen en Bergen op Zoom. Daar reden ze rond met ANPR-auto’s die kentekens herkennen. “Interessante voertuigen werden staande gehouden,’ legt de politie uit. “Daarbij werden in totaal 125 voertuigen aan de kant gezet en gecontroleerd.”

Trouwstoet aan de kant gezet voor asociaal rijgedrag

Een bestuurder van een buitenlandse huurauto had vier mobiele telefoons bij zich. De politie heeft die telefoons in beslag genomen voor nader onderzoek. In Rucphen probeerde een automobilist aan de controle te ontkomen, maar agenten zetten de achtervolging in. De gevluchte auto botste op de Amarildijk in Roosendaal tegen een bestelauto. De bestuurder en een inzittenden gaingen er te voet vandoor en wisten te ontsnappen. Maar de politie weet wie dit tweetal is. In de auto bleken amfetaminepasta en hennep te liggen.

Ook een trouwstoet met 23 auto’s moest er aan geloven. De politie heeft de stoet aan de kant gezet vanwege asociaal rijgedrag. Agenten van het FIT, het flexibel interventie team van de Landelijke Eenheid, hebben alle inzittenden gecontroleerd. In één van de auto’s vonden ze 500 gram hennep. Hiervoor hebben ze twee Belgen gearresteerd: een man van 22 en een man van 24 jaar oud.

Vluchtende tiener ramt woning

In Bergen op Zoom werd nog veel meer hennep gevonden. Een man van 55 uit Bergen op Zoom had in z’n auto een verborgen ruimte. Daarin had hij vijf kilo hennep verstopt. De politie heeft hem in de cel gezet voor verhoor. Een andere automobilist ging er vandoor, toen hij gecontroleerd moest worden. Hij is na een achtervolging op de Noordsingel tegen een woning gereden. Het bleek te gaan om een man van 18 uit Halsteren. In de auto lag een mes en een zaklamptaser. De automobilist is gearresteerd.

Dit soort controles noemen ze ook wel patsercontroles en opsporingsdiensten gebruiken die in de strijd tegen georganiseerde misdaad. Ze kijken dan of grote auto’s, dure kleding of een opzichtige levensstijl betaald worden met legaal verdiend geld, of illegaal verdiend geld. “Mogelijk is het afkomstig uit criminele activiteiten, dan is iemand al gauw verdacht van witwassen. Daarom controleerden we op dit onverklaarbaar vermogen,” legt de politie uit. “Tijdens de controle is er veel informatie ingewonnen.”

Lees ook: Vluchtende tiener ramt tijdens politieachtervolging auto tegen gevel van woning