Bergen op Zoom

Grote postuum Awardshow in Gebouw-T voor gitaarlegende Jimi Hendrix

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Jimi Hendrix krijgt volgende maand postuum de Sena Performers European Guitar Award 2020, de SEGA. De prijsuitreiking is een samenwerking van Sena Performers, het Bergse poppodium Gebouw-T en Sony Music Nederland. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Amerikaanse gitaarlegende stierf, maar zijn muziek wordt nog steeds gedraaid en gespeeld. Zus Janie Hendrix en oud-collega’s zullen een livestream van de uitreiking volgen.

Door: Bianca van Vugt

De Amerikaanse gitarist en zanger Jimi Hendrix mag je met recht een legende noemen. Zelfs 50 jaar na zijn overlijden inspireert hij wereldwijd nog mensen met zijn muziek en dan vooral met zijn energieke gitaarspel. Op zondag 13 december krijgt hij postuum de Sena Performers European Guitar Award 2020, de SEGA. Nederlandse topmuzikanten spelen zijn werk. En Hendrix’ familie en oud-collega’s zullen de uitreiking via een live-verbinding vanuit Amerika meebeleven. Zijn zus Janie Hendrix en zijn producer Eddy Kramer zullen de Award in ontvangst nemen.

The Jimi Hendrix Experience

Hendrix was al op jonge leeftijd beroepsmuzikant en oefende zo’n 6 tot 8 uur per dag op de gitaar. Hij is geboren en opgegroeid in Seattle, maar vertrok naar Engeland. Daar begon hij zijn band The Jimi Hendrix Experience. Het eerste nummer dat ze in 1966 uitbrachten was Hey Joe, een cover van Tim Rose. Een jaar later volgde hun eerste album: Are you experienced. Hiermee werd de band in één klap beroemd. Er volgden jaren van groot succes, maar Hendrix stierf jong. Hij werd maar 27 jaar.

Tijdens vorige prijsuitreikingen van de SEGA kwamen de winnaars zelf optreden, zoals Queen-gitarist Brian May en Guns N’ Roses-gitarist Slash. Voor dit postume eerbetoon moest natuurlijk iets anders worden verzonnen, vertelt mede-organisator Jean-Paul Heck uit Bergen op Zoom. “Nu eren wij de winnaar op een hele andere manier door de absolute gitaartop van Nederland een ode te laten brengen aan Hendrix.”

Grote namen tijdens concert in Gebouw-T

Op 13 december zal Gebouw-T in Bergen op Zoom zinderen door de muziek van Jimi Hendrix. Er zijn optredens van Blaudzun, Jan Akkerman, Shirma Rouse, Pablo van de Poel van DeWolff, Anton Goudsmit, Erik Vaarzon Morel, harpist Remy van Kesteren, Cato van Dijck van de groep My Baby en Merijn van Haren en Kees Lewiszong van de band Navorone. Er is ook een huisband die bestaat uit drummer Joost Kroon die werkt met Kane en New Cool Collective en bassist Manuel Huggs die werkt met Candy Dulfer, Kane en Keith Caputo.

Jack Pisters is voorzitter van de SEGA. Hij vindt het niet meer dan logisch dat Jimi Hendrix de Award krijgt. “Geen gitarist heeft met zijn spel zoveel harten op zo’n delicate manier geraakt als Jimi Hendrix. Zijn expressie, zijn vooruitstrevende geluiden, zijn virtuositeit en zijn haast vulkanische creativiteit maakte hem tot een onovertroffen gitarist,” bewondert hij de Amerikaan. “Daarnaast was Jimi de ultimate performer en artiest op precies de juiste plek en tijd in de muziekgeschiedenis met geweldige songs, artistieke statements en poëtische teksten. Konden we maar even terug in de tijd.”

Zus Janie Hendrix neemt Award in ontvangst

De SEGA-organisatie is blij dat de familie en oud-collega’s van Hendrix willen meewerken aan het eerbetoon. “Het is prachtig dat Janie, de zus van Jimi, producer Eddie Kramer en John McDermott die de beheerder van de gehele Hendrix-catalogus is, zo enthousiast hebben gereageerd op de postume toekenning van de SEGA aan Jimi,” aldus een tevreden Heck. “Zij zullen tijdens de Award-uitreiking via een livestream erbij zijn en hun volledige medewerking geven.”

Het belooft een spetterende live-show te worden, die door Jimi Hendrix’ familie en vrienden rechtstreeks meegekeken kan worden. Publiek moet even langer wachten, maar kan vanaf maandag 21 december alles terugkijken via de websites van de SEGA en Gebouw-T. Daar wordt dan een documentaire over de prijsuitreiking getoond, gemaakt door filmmaker Marcel de Vré. Hij is bekend van de registraties van concerten als Symphonica in Rosso en documentaires over Golden Earring en Candy Dulfer.