Bergen op Zoom

Hamburgers eten en calorieën verbranden bij Wat je eet ben je zelf

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Fastfood is lekker, maar niet zo gezond voor je lichaam. In een hamburger zitten namelijk flink wat meer calorieën dan in een wrap met kip. Om dit duidelijk te maken organiseerden Sterk Techniek Onderwijs, Delta Agrifood Business, Praktijk Pien, De Fit Fabriek, Uitstreekend en Stichting ProefMei: Wat je eet ben je zelf.

Met het onderwijsprogramma hoopt de organisatie kinderen van zowel het basis als het voortgezet onderwijs bewuster te maken van gezonde en duurzame voeding. “Vandaag hebben we een speciaal programma opgezet voor de leerlingen van twee basisscholen uit Bergen op Zoom”, vertelt Erlijn Elseman van Stichting ProefMei.

Calorieën verbranden

De Franse Tuin van het Markiezenhof lag er stralend bij vrijdagmorgen. En toen de deelnemende kinderen te horen kregen dat ze een hamburger of kipwrap mochten eten, werd er enthousiast gejuicht. “De meeste kozen toch wel voor een hamburger ja”, vervolgt Elseman. Wat de leerlingen toen nog niet wisten, is dat ze de calorieën van de burger en wrap er weer af moesten sporten.

Na de lunch was het tijd om te gaan sporten. In totaal zijn er acht spellen gespeeld. “Ik moest net extra ver lopen tijdens de estafette omdat ik een hamburger op heb”, vertelt een jongetje. “Niet alleen een hamburger trouwens, ook drie wraps.” Zijn klasgenoot die alleen een wrap op had, hoefde maar de helft van de afstand te lopen. “Maar dat vond ik helemaal niet erg hoor.”

Geen geklaag

Een ander groepje kinderen moet een wedstrijdje rennen. Degenen die een hamburger hebben gegeten, droegen tijdens het sprinten een enkelgewichtje En bij het onderdeel yoga kregen de wrap-kinderen hulp, en de hamburger-kinderen niet. Toch hoorde je niemand klagen. “Ik vind het wel lekker om veel te sporten”, verklaart een jongen met een ananas T-shirt.

Wat je eet ben je zelf is onderdeel van ProefMei, dat van 8 tot en met 11 juni plaatsvindt in het Markiezenhof.

Lees ook: ProefMei neemt bezoekers mee op culinaire én muzikale reis