Heerle

Handbalweekend is voor iedereen: “Als het nog maar een beetje op handbal lijkt”

Handbalweekend 2022 (foto: Gérard Vermaat)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In de wereld van handbal is het toernooiweekend van HV Heerle een populair evenement. En ook dit jaar komen er weer honderden handballers op af. “We hebben blijkbaar een goede naam en mensen komen graag terug.” Er is een toernooi voor de echte handbalteams en eentje voor iedereen die mee wil doen. En de wedstrijden zijn allemaal buiten. Natuurlijk zijn er ook weer kramen, een binnenspeeltuin en plekken om te eten en drinken. Het handbalweekend van HV Heerle begint op vrijdag 30 juni.

Het handbalweekend van HV Heerle begint op vrijdagavond met het verrassingstoernooi. “Dat is voor familiegroepen, bedrijventeams en wie er maar wil,” vertelt Edwin van der Ent, voorzitter van de toernooicommissie. “Gewoon een leuk potje handbal spelen. Met een hapje en een drankje er bij. En later op de avond muziek met een dj.”

Als het nog maar een beetje op handbal lijkt, is het al voldoende

Je hoeft het spel niet te kennen om mee te doen. “Je hoeft absoluut niets te weten van handbal: als het nog maar een beetje op handbal lijkt, is het al voldoende,” grinnikt Van der Ent. En ook je leeftijd doet er niet toe. “Er kan zowel jeugd als ouderen meedoen.”

De deelnemers voor het verrassingstoernooi druppelen al binnen. “We zitten nu op acht teams, maar mikken op tussen de 15 en 25. En dat loopt de laatste weken altijd wel vol,” legt Van der Ent uit. “We beginnen om zes uur en gaan door tot het donker wordt. Dus we kunnen ook niet zo veel teams kwijt.” Inschrijven voor het verrassingstoernooi kan nog tot ongeveer 25 juni. “Want we hebben wel een paar dagen nodig om het wedstrijdschema te maken.”

We hebben blijkbaar een goede naam en teams komen graag terug

Op zondag 2 juli is het grote toernooi voor de ‘echte’ handballers, de verenigingsteams. “We zitten nu al op 125 teams en die komen gemiddeld met tien spelers. Van de jongste jeugd van vijf of zes jaar, tot aan recreanten- en competitieteams,” gaat Van der Ent verder. “We kunnen op de velden maximaal zo’n 140 teams kwijt, dus daar zitten we al dicht tegen aan.”

De Heerlese handbalclub is nog steeds onder de indruk van de populariteit van hun toernooi. “Het is overweldigend, zoveel aanmeldingen,” vertelt Van der Ent. “We hebben blijkbaar een goede naam en teams komen graag terug. Sommige teams komen hier al jaren.”

Dan zie je ineens katten- en tijgerkoppen voorbij komen

Dat komt waarschijnlijk ook door de sfeer naast de wedstrijdvelden. Want er is volop te doen voor de familieleden die komen aanmoedigen of voor bezoekers die komen kijken. “We hebben een hamburgerkraam, fruit en snoep, sportkleding, ballen, schoenen. Een bar op het terrein voor koffie, thee en limonade. En ook de ijscoman, die is elk jaar erg populair bij de kinderen,” somt Van der Ent op. En voegt daar tevreden aan toe: “Als het goed weer is, is het echt heel druk.”

Voor de kinderen is er altijd nog wat extra’s geregeld. “We hebben een trainingszaal. En die richten we in als speeltuin voor de jongste jeugd. Er zijn springkussens, we hangen touwen op. En vrijwilligers houden er toezicht,” vertelt Van der Ent. “Want we moeten die kinderen ook tussen de wedstrijden door bezig houden. Daarom is er ook schminken, dat is ook heel populair. Dus dan zie je ineens katten- en tijgerkoppen voorbij komen. Da’s leuk om te zien.”

Niet elke ouder kan dat betalen. Dus dat willen we als club graag regelen

Nieuw dit jaar is een wat uitgebreidere loterij om de clubkas te spekken. “De hoofdprijs is een fiets, een mountainbike. Dus het is een serieuzere loterij dan vorige jaren,” promoot Van der Ent de loterij. “We willen geld bijeen krijgen voor onze jeugdteams, die graag naar buitenlandse toernooien zouden gaan. En niet elke ouder kan dat betalen. Dus dat willen we als club graag regelen.”

Volgens Van der Ent is zo’n buitenlands toernooi niet alleen leuk om mee te maken. Maar ook erg leerzaam voor de jonge handballers. “Spelen tegen Duitse, Deense of zelfs Spaanse tegenstanders is hartstikke leuk. Daar is handbal veel populairder, dus het zijn ook vaak sterke tegenstanders. Hun manier van spelen is ook heel anders en daar leren onze handballers veel van.”

Het verrassingstoernooi is op vrijdag vanaf 18.00 uur totdat het donker is. Het veldhandbaltoernooi is op zondag al vanaf 9.00 uur en duurt ongeveer tot 16.30 uur. Op de Facebookpagina van HV Heerle kun je het nieuws over het handbalweekend verder volgen.

Lees ook: Iedereen welkom bij 50e toernooi van Handbalvereniging Heerle