Bergen op Zoom

Hart onder de riem voor Vastenavend minnend Bergen op Zoom

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Al lijkt het ‘feest der feesten’ nog heel ver weg, de ophef in het Krabbegat is groot. Nadat eerder deze week de gemeenteraad besloot het budget te schrappen dat was gereserveerd voor nieuwe bouwkoten, zijn veel Vastenavendliefhebbers, bouwers maar ook vrijwilligers van bijvoorbeeld de Stichting Vastenavend behoorlijk geschrokken, en boos! Vrijdagmiddag kreeg een speciaal hiervoor in het leven geroepen Facebookgroep een hart onder de riem van een man met een heel groot hart voor het feest.

Hij schreef de oproep op persoonlijke titel, benadrukt Joost Eykman in een telefonisch interview, al beseft hij zich natuurlijk terdege dat velen het tevens zien als een boodschap van hem als Gròòtste Boer en lid van de Stichting Vastenavend. In onvervalst ABB (Algemeen Beschaafd Bergs) beschrijft hij zijn hartenkreet, die weliswaar mede gericht is aan de politici van Bergen op Zoom maar vooral een steunbetuiging moet zijn aan de mensen die strijden voor behoud van dit lokale erfgoed. Over de plots teruggetrokken maar eerder toegezegde bedragen is zijn mening duidelijk: Dat verdienen de bouwers, de stad én het feest op zich niet.

Meewegen

“Mijn rol is tijdens het feest een andere dan nu maar ik realiseer me natuurlijk dat niet iedereen dat zo ziet”, legt Joost uit wanneer hij wordt gewezen op het feit dat velen dit toch vooral als een oproep van de Gròòtste Boer ervaren. “Dat is ook niet erg, ik wil die lading best laten meewegen, al is het vooral een persoonlijke boodschap. Zo had ik er ook over gedacht als ik die rol niet vervulde.”

De afstand tussen politiek en inwoners

Eykman baalt niet alleen van de directe gevolgen die de genomen beslissing heeft, in ieder geval voorlopig, voor wat de bouwclubs betreft. De teleurstelling zit dieper. Hij ziet het als weer een voorbeeld van de kloof tussen politiek en de bevolking. “Als Joost Pals namens de VVD zegt dat het geld maar ergens anders vandaan moet komen, is dat wel een erg makkelijke open deur.” Wat hem ook steekt: Er wordt zo volledig voorbij gegaan aan het feit dat de gemeente niet bepaald een proactieve rol speelde in het realiseren van de nieuwe onderkomens voor de bouwclubs.

Dat is, spreekwoordelijk in ieder geval, het bruggetje naar nóg een kloof. Namelijk die tussen de gemeentelijke organisatie en de vele vrijwilligers die hard werken aan grootse evenementen. “Het gaat me niet alleen om die Vastenavend, óók om al die andere activiteiten door het jaar heen. Die inzet wordt bepaald niet altijd positief gewaardeerd.” De hartenkreet van Joost, in eerste instantie gericht aan de teleurgestelde Vastenavendvierders en vervolgens aan de stadsbestuurders, mag dus breder worden gezien dan alleen een oproep voor het alsnog realiseren van nieuwe bouwkoten. Wie de schoen past…

De Facebookgroep ‘Blef mè d’oew pòòte van de Berregse Vastenavend’ vind je hier.

De letterlijke oproep van Joost Eyman: “Opelek gift deze artekreet de polletieke afvaardeging in onze stad ‘n breenwosj, gèèf Berregs woord da d’ok in Engeland wor gebrukt! Polletieke medemense, lat ons art vor Vastenavend nie dòòdbloeie deut ‘t wegstréépe van beloofde sente. Da verdiene de bouwers nie, verdient de stad nie en verdient Vastenavend éémaal nie!”