Roosendaal

Heftig zweten tijdens de BATTLE van ZUID: ‘Ik ben halfdood’

Foto: CrossFit ZUID. Atleten 'draggen' een zware slee tijdens het derde onderdeel de Dragqueen race.

Laura Vermunt Laura Vermunt

Het zonnetje was amper op of de eerst atleten meldden zich zaterdagochtend al voor de BATTLE van ZUID. Tijdens deze wedstrijd streden de leden van CrossFit ZUID in Roosendaal tijdens verschillende work-outs om de titel ‘baas van de BATTLE’. “Conditioneel wordt het heel heftig en veel.”

De grote loods, de thuisbasis van CrossFit ZUID, vormt het strijdtoneel voor ruim 60 leden. Om de dag in goede banen te leiden, zijn er ruim 30 ‘helpers’ (vrijwilligers), ‘rode pennen’ (juryleden) en een ‘zuster’ (EHBO) aanwezig. Event-bazen Gertjan de Beus en Matías Bikel vormen het ‘duo-brein achter de gelikte programmering’. Ook zal het deelnemers aan niets ontbreken als het gaat om muzikale ondersteuning. Achter in de ruimte staat een grote installatie, waar DJ MR EFFLIX de deelnemers bijstaat door opzwepende muziek te draaien.

Wat dit evenement volgens medeorganisator Sabrina van Geetsum uniek maakt, is dat het toegankelijk is voor iedereen. “Al ben je hier gisteren binnen komen lopen of train je bij wijze van spreken al tien jaar, dit is voor iedereen te doen.” De tweede editie van de BATTLE is dit jaar ook groter opgezet. “Er doen meer deelnemers mee, er zijn sponsoren benaderd voor de prijzen en de deelnemers krijgen allemaal een goodiebag.” De dag wordt afgesloten met een barbecue, waar meer dan honderd mensen aanwezig zullen zijn. “Eerst zweten, daarna eten.”

Atleten moeten op alles voorbereid zijn

Een ander speciaal tintje aan de wedstrijd is dat niemand weet wat er op het programma staat. De atleten weten dus niet hoe vaak zij die dag aan de bak moeten en wat zij precies gaan doen. Dit kan van alles zijn, van gewichtheffen tot hardlopen, van het trekken of duwen van een zware slee tot het springen op box of gymnastische oefeningen zoals pull ups of op handen lopen.

Foto: CrossFit ZUID. De atleten wachten gespannen de bekendmaking van de volgende work-out af.

Het is dan ook doodstil in de zaal wanneer trainer Kevin Naarden een work-out op het witte bord schrijft. Skiën op een apparaat en een grote zware zwarte plaat binnen over de groene kunstgrasmat schuiven. Maar als hij de sporters verzoekt om mee naar buiten te gaan, ontstaat er verwarring. Iedereen volgt, niet wetende dat zij over enkele ogenblikken op een supboard een ronde over de Roosendaalse Vliet gaan peddelen. “Ik denk dat niemand dit aan heeft zien aankomen. Bij CrossFit denk je niet gelijk aan suppen”, zegt Sabrina.

Het doel is niet laatste worden vandaag.

“Vooral niet vallen, want zo warm is het nog niet”, is de eerste gedachte van Maarten van den Branden. “En op tijd binnen komen”, vult zijn vriend Paul van Meel aan. Zij hebben namelijk maar vijftien minuten de tijd om hun tocht op het water succesvol af te leggen. Het doel van de mannen is om niet laatste te worden vandaag. “Daarom ben ik blij dat Paul meedoet”, grapt Maarten. Maar het draait bij hen vooral om gezelligheid. “We kijken het meeste uit naar de barbecue vanavond.” Even zonder dollen, laten de mannen weten dat zij ook wel serieus benieuwd zijn naar hoe zij er conditioneel voor staan.

Het startsein voor het tweede onderdeel klinkt. De DJ zet een stevige plaat op, die de eerste zeven deelnemers net even iets sneller laat gaan. Langs de kant moedigen de overige aanwezigen de sporters aan. Er klinkt een hard applaus en gejuich wanneer de zware schijven net binnen de tijd over de streep worden geduwd. Nog een aspect dat deze wedstrijd onderscheidt van andere sportevenementen. Ook al is het een individuele competitie, de concurrenten gunnen elkaar duidelijk een goede prestatie. “Je hebt verloren van een meisje”, roept Kevin door de microfoon. De betreffende man lacht net zo hard mee als de rest. Dit geeft de gemoedelijke sfeer aan, die heerst binnen deze CrossFit community. “Mensen trainen en hebben hier plezier.”

MISS-BAKSEL prijs voor beste toetje

Met zijn zeventien lentes jong is Ward Voeten de jongste deelnemer. Hij is drie keer per week bij ZUID te vinden, maar heeft geen verwachtingen van vandaag. “Ik weet dat mijn conditie niet de beste is, het gaat meer om de lol.” Het suppen valt hem alles mee, maar na het tweede onderdeel voelt de jonge atleet zich wel ‘halfdood’. Zijn moeder Marit Voeten is hier als vrijwilliger. Zij wil het zichzelf niet aandoen om mee te doen. Maar als vrijwilliger is zij druk in de weer met het klaarzetten en opruimen van de verschillende onderdelen. “Het is wel een extra sportdagje zo hoor.”

Wie zijn winkansen wil spreiden, kan deze dag ook meedingen voor de titel MISS-BAKSEL van ZUID. Voor de afsluitende barbecue zijn toetjes nodig en dit jaar maken ongeveer tien leden een baksel. Vrijwilliger Marit gaat voor deze prijs. “Ward zei, dat chocoladeding van jou is zo lekker, dus besloot ik dat te maken.” Met haar Mississippi Mudpie, ‘iets met heel veel chocolade’, hoopt zij de deskundige jury te overtuigen van haar bakkunsten. “Hij is heel lekker, maar er doen meerdere mensen die mee die lekkere dingen kunnen maken.”

Ik ben nog nooit zo blij geweest dat ik vierde ben geworden.

Het zweetgedeelte lijkt rond vijf uur voorbij en de meesten bevinden zich buiten bij de voordeur in de schaduw. Er wordt hevig gekletst over de dag en sommigen hebben er vast een biertje bij gepakt. Maar CrossFit zou CrossFit niet zijn als er toch nog een addertje onder het gras zit. En jawel, Kevin kondigt een laatste onderdeel aan. De top drie van de mannen en vrouwen nemen het op tegen vijf trainers. “Ik ben nog nooit zo blij geweest dat ik vierde ben geworden”, zegt een atlete met de nodige zelfspot. Een eerlijke wedstrijd is het natuurlijk ook niet, gezien de atleten al vier work-outs achter de kiezen hebben.

Hoewel trainers Casper en Kevin er met de winst vandoor gaan, is het grote applaus voor de organisatie, vrijwilligers, juryleden en natuurlijk de leden zelf. De overall winnaars van de dag, of in CrossFit ZUID termen te blijven de ‘bazen van de BATTLE’, zijn de dertigjarige Loes Matthijssen en de vijftiger Mark Donkersloot. Maar ook per leeftijdscategorie viel er een prijs te winnen. De zeventienjarige Ward mag zich, tegen zijn verwachtingen in, toch een ‘baasje van de BATTLE’ noemen. Zijn moeder moet de gouden deegroller, de prijs voor MISS-BAKSEL van ZUID, aan zich voorbij laten gaan.

Foto: CrossFit ZUID
CrossFitters trotseren de Roosendaalse Vliet tijdens het eerste onderdeel SUPerdeluxe.