Bergen op Zoom

Heilige Bernadette uit Lourdes is dinsdag in Bergen op Zoom

Een kunstwerk naast de Lourdeskerk, verbeeldt de verschijning van Maria aan Bernadette

Een kunstwerk naast de Lourdeskerk, verbeeldt de verschijning van Maria aan Bernadette

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Jaarlijks trekken miljoenen gelovigen naar Lourdes. Dinsdag komt ‘een stukje Lourdes’ naar Bergen op Zoom. Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de Onze-Lieve-Vrouwe van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Het belooft een hoogtepunt te worden voor gelovigen.

Een reliek is een overblijfsel van een heilige. In dit geval is het een stuk gebeente van Bernadette Soubirous, die leefde van 1844 tot 1879. Het verhaal gaat dat zij als 14-jarig meisje in een grot in Lourdes achttien keer een verschijning van Maria zag, de moeder van Jezus. Nadat de kerk het verhaal van Bernadette erkende, ontwikkelde Lourdes in het Zuiden van Frankrijk zich tot een van de belangrijkste Mariabedevaartplaatsen ter wereld, die jaarlijks door miljoenen pelgrims wordt bezocht. Deze zomer reizen parochianen uit Bergen op Zoom en omgeving af naar Lourdes.

Wat is het verschil tussen een urn of een stukje gebeente van een heilige?

Pastoor Paul Verbeek is verheugd over de komst van de reliek. ”Het is heel bijzonder dat uitgerekend op de dag van mijn dertigjarig priesterjubileum de reliek van de Heilige Bernadette naar onze kerk komt. Ik heb een speciale devotie voor Bernadette”, zegt hij. Hij legt het uit als een lijfelijke herinnering van de heilige die gestorven is. Een rondreizend stukje bot klinkt misschien wat curieus. Maar voor Verbeek voelt dat zeker niet zo. “Stel nu dat je opa is gestorven en dat hij vaak een pet droeg. Dan bewaar je die pet op een bijzondere manier”, noemt hij als voorbeeld. “En veel mensen hebben een urn met het as van een overledenen in de woonkamer staan. Wat is dan het verschil tussen die urn of een stukje gebeente van een heilige die jaren eerder overleden is?”

Lourdes aan de IJsel

De lijfelijke herinnering aan Bernadette zit in een sierlijk, goudkleurige kist, een zogenaamde schrijn. Deze schrijn maakt deze maand een rondgang door het hele land. Het wordt voorin de kerk gezet en staat letterlijk en figuurlijk centraal in de feestelijke Eucharistieviering. Vorige week was de reliek in de kerk in Deventer. Na de viering was er een lichtprocessie waarbij de reliek door de straten van de binnenstad werd gedragen. Winkelend publiek keek met gemengde reacties toe. De een heeft er niks mee en de ander vindt het een mooi gebaar. Ronald Cornelissen, pastoor Broederkerk Deventer, sprak van “Lourdes aan de IJsel”.

Het is toch wel een hele belevenis om Bernadette van heel kortbij te mogen ontmoeten

Afgelopen weekend was de reliek in de Sint Willibrord basiliek in Hulst. “Heel veel mensen weten niet hoe ze er mee om moeten gaan, maar naarmate je ermee bezig bent raakt het verhaal van Bernadette je toch”, zei pastoor Wiel Wiertz tegen Omroep Zeeland. Bezoekers zijn onder de indruk van de hoge opkomst in de kerk. “Geweldig dat er nog zoveel mensen zijn die toch geloof hebben in meer dan alleen het aardse”, zegt een kerkganger. Haar man: “We zijn al tien keer samen naar Lourdes geweest. Het is toch wel een hele belevenis om Bernadette van heel kortbij te mogen ontmoeten.”

Lichtprocessie

De reliek komt op dinsdag 23 april naar de Onze-Lieve-Vrouwe van Lourdeskerk aan de Prins Bernhardlaan 66 in Bergen op Zoom. De kerk is de hele dag en nacht te bezoeken. Om elf uur ‘s ochtends is de welkomstviering, om twaalf uur het Angelusgebed en middaggebed. Om half drie is de Mariaviering voor senioren en bewoners van tanteLouise en om vier uur worden Marialiederen gezongen door pastoor Peter van der Weide. De feestelijke Eucharistieviering met aansluitend lichtprocessie begint om zeven uur.

Nachtwake

Na de viering en de processie is er een bijeenkomst voor het 30-jarig priesterjubileum van pastoor Paul Verbeek. Meer hierover lees je in het jubileuminterview met de pastoor. Om half tien en tien uur zijn er mariahuldes door respectievelijk de zusters Franciscanessen van Charitas uit Roosendaal met pastoor Klemens Hayon en de Vietnamese gemeenschap uit Bergen op Zoom. Nadat Wim de Veth op saxofoon marialiederen heeft gespeeld is de nachtwake waarbij de kerk is geopend voor gebed tot acht uur ‘s ochtends. Op woensdag 24 april 2024 vertrekt het reliek om negen uur naar Breda.

Lees ook: Paul Verbeek: ‘Priester ben je altijd, maar dat is ook het mooie ervan’