Bergen op Zoom

Helmplicht voor snorfietsers: helmen en omkeuren populair

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Op de snorfiets rijden terwijl je de wind door je haren voelt waaien… dát mag niet meer. Sinds 1 januari is er een helmplicht voor alle snorfietsers. Bij tweewielerspecialist Besters in Bergen op Zoom vond er daardoor op het laatste moment een stormloop plaats op helmen.

In november sloegen ze bij de zaak aan de Antwerpsestraatweg nog een flinke partij helmen in. “We hadden volop helmen, maar sinds vorige week loopt het storm”, zegt Jeanne Besters. “Maandag moesten we zelfs ‘nee’ verkopen! Mijn man en mijn zoon zijn naar de leverancier gereden en nu hebben we gelukkig weer wat voorraad.”

Helmplicht

Er heerst nog veel onduidelijkheid, merkt de scooterverkoper. “Vanmorgen belde er nog een mevrouw op die dacht dat ze niet meer zou mogen rijden met haar snorfiets met een blauw plaatje. Maar je mag er wel mee rijden, je moet nu alleen een helm opzetten.” Klanten kunnen kiezen uit een helm die ook is goedgekeurd voor bromfiets, of een lichtere speedpedelec-helm.

Ombouwkeuring

Nu zowel snor- als bromfietsers een helm moeten dragen, is het om laten keuren naar bromfiets ook een populaire optie. Voor deze ombouwkeuring kun je terecht bij een RDW-erkend bedrijf, zoals Besters. “De constructiesnelheid en het geluidsniveau moeten goed zijn en we moeten het typegoedkeuringsnummer controleren”, zegt Patrick Besters.

Lees ook: Bromfietsers niet welkom in binnenstad: camera’s registreren kentekens

Verkeersregels

Na een ombouwkeuring wordt het blauwe kentekenplaatje vervangen door een gele en kan de scooter harder rijden. Maar ook de verkeersregels zijn dan anders. “Want als je ‘m om laat keuren naar bromfiets dan mogen ze niet meer op het fietspad. Hier op de Antwerpsestraatweg moet je dan bijvoorbeeld op de weg gaan rijden”, zegt Jeanne Besters.

Ik denk dat er nog wel een doelgroep is voor de snorfiets

Om die reden denkt deze scooterverkoper ook niet dat de helmplicht het einde van de snorfiets zal betekenen. “Ik denk dat er nog wel een doelgroep is voor de snorfiets. Niet iedereen wil hier op de weg rijden. Stel je voor dat je 45 km/u rijdt en er komt een grote vrachtwagen achter je rijden. Dat voelt toch niet prettig.”