Bergen op Zoom

Herdenking 75-jarige bevrijding Nederlands-Indië kleinschalig gevierd

Maarten Elst Maarten Elst

Een grootschalig jubileum met toespraken, lezingen en een Indische maaltijd werd het door de coronamaatregelen niet. Wel staat de in Bergen op Zoom gevestigde Indische gemeenschap stil bij de bevrijding van Nederlands-Indië van de Japanse bezetters, op de dag af 75 jaar geleden. Burgemeester Frank Petter, die in eerste instantie niet bij de plechtigheid aanwezig zou zijn, legde een krans namens het Bergse gemeentebestuur.

Initiator Henk Beijen legt samen met zijn vrouw Joyce Beijen de laatste krans tijdens de Indië-herdenking bij Rozenoord in Bergen op Zoom. “Het is een speciale plek, Rozenoord is eigenlijk een Indische plek. We organiseerden voor de coronacrisis hier veel evenementen, steeds meer bijeenkomsten na Indische crematies vinden hier plaats.”

Sculptuur nog niet af

Wat een grootschalig feest met een onthulling van het nieuwe monument had moeten zijn, is uiteindelijk een afgeslankte versie geworden. “Alles was al gepland tot het coronavirus roet in het eten gooide. Het monument is bijvoorbeeld ook nog niet af, bovenop de sokkel had nog een sculptuur moeten staan, maar ook dat heeft vertraging opgeleverd. Maar helemaal niks doen met 15 augustus? Aan die situatie hebben we nooit gedacht”, vervolgt Beijen.

Burgemeester wél aanwezig

Donderdag kondigde burgemeester Frank Petter aan dat kleinschalige evenementen met een meldingsplicht, zoals buurtfeesten, niet langer door zouden gaan. Zaterdagochtend meldde de burgemeester zich alsnog aan bij het organisatiecomité, dat het evenement dusdanig had afgeschaald dat het niet langer als evenement werd gezien. “Geen toespraken, geen Indische maaltijd, geen boekbesprekingen, enkel de kransleggingen”, zo verduidelijkt Beijen.