Bosschenhoofd

Herdenking Market Garden: vlieg mee met historische vliegtuigen of spring parachute

Afbeelding: Vliegend Museum Seppe

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Bosschenhoofd kun je zaterdag niet alleen zien hoe het er aan toe ging tijdens Operatie Market Garden. Je kunt ook een beetje ervaren hoe het bijna 80 jaar geleden was, tijdens de bevrijding van Nederland. Want je kunt een vlucht boeken in een historisch vliegtuig. Of gaan parachutespringen, net zoals de vele Amerikaanse Poolse en Britse militairen. Maar ook op de grond valt er genoeg te leren over Operatie Market Garden. Er zijn lezingen en historische voertuigen. Ook speelt de fanfare muziek uit die tijd.

Vliegend Museum Seppe en The Dutch Polar Bears organiseren de herdenking voor de derde keer. Dit jaar is het op zaterdag 16 september. Operatie Market Garden moest een einde maken aan de Tweede Wereldoorlog. “Het regende Amerikaanse, Poolse en Britse parachutisten. Hun doel: bruggen heroveren, zodat de grondtroepen door konden stoten naar Nazi-Duitsland,” beschrijft de organisatie over september 1944. Dat verhaal wil ze zo goed mogelijk blijven vertellen en laten zien.

Memorial Flight voor omgekomen vliegeniers

Tijdens Market Garden vlogen er duizenden geallieerde vliegtuigen over West-Brabant. Er zijn toen ook veel toestellen neergestort. Om de omgekomen piloten en militairen te eren, vliegen de historische vliegtuigen zaterdag vanaf 11.30 uur in formatie over West-Brabant. De Memorial Flight gaat over de plaatsen waar bemanningsleden zijn omgekomen. Mensen die meer informatie willen over Market Garden kunnen luisteren naar lezingen van onder andere lezingen door onder andere militair historicus Christ Klep en de Engelse ‘Group 617’.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Vliegroute van de Memorial Flight als eerbetoon aan omgekomen piloten (afbeelding: Vliegend Museum Seppe)

Vliegend Museum Seppe en The Dutch Polar Bears willen Market Garden dichterbij brengen. “En dan bedoelen we ook écht dichtbij: parachutespringen, privévluchten met vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog en nog veel meer,” aldus de organisatie. Kim Witteveen, voorzitter van The Dutch Polar Bears is blij dat er steeds veel bezoekers afkomen op de herdenking. “Juist omdat het voor elke leeftijd geschikt is, zien we elk jaar een uitbreiding van het aantal bezoekers. Dat is een van de mooiste complimenten die je kunt krijgen!”

Vliegtuigen en voertuigen uit WOII van dichtbij bekijken

Bezoekers kunnen zich aanmelden om mee te vliegen in verschillende museumvliegtuigen. Of om een tandemsprong te maken met een ervaren parachutist. “Dichterbij de acties tijdens Market Garden en de bevrijding kan bijna niet!”, belooft de organisatie. Maar bezoekers hoeven niet actief mee te doen. Ze kunnen ook rustig de museumstukken bekijken. Niet alleen de historische vliegtuigen, maar ook voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De Gastelse Fanfare houdt er ondertussen de sfeer in met muziek uit die tijd.

De herdenking van Operatie Market Garden is op zaterdag 16 september op het Breda International Airport in Bosschenhoofd. Toegangskaarten kosten 6 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tussen zeven en twaalf jaar. Kinderen onder de zeven jaar mogen gratis het terrein op. Kaarten zijn ter plekke te koop of vooraf online te bestellen bij Visit Halderberge. De vluchten in historische vliegtuigen en het parachutespringen moeten vooraf worden geboekt. Het complete programma van de Operatie Market Garden-herdenking staat op de website van Vliegend Museum Seppe.

Lees ook: Bemanning neergestorte bommenwerper heeft na 80 jaar een laatste rustplaats Lees ook: Monument voor omgekomen oorlogspiloten onthuld in Lepelstraat