Roosendaal

Het nieuwe college is klaar om de Roosendaalse schatkist te bewaken

Kitty Joachems Kitty Joachems

Donderdagavond nam de gemeenteraad afscheid van het oude college. Aansluitend werd het nieuwe college geïnstalleerd. Met de installatie van nog een aantal raadsleden en burgerraadsleden en het kiezen van een vicevoorzitter van de raad is de volgende bestuursperiode nu écht begonnen. Daar paste volgens aftredend wethouder Toine Theunis maar één cadeau bij.

De avond begon met een korte toespraak en bloemen voor de drie wethouders die afscheid nemen. Toine Theunis en Cees Lok kondigden maanden geleden al aan dat ze in deze bestuursperiode niet meer beschikbaar zijn. Inge Raaijmakers moet stoppen als wethouder omdat haar partij niet langer in de coalitie zit. Ze blijft namens de Roosendaalse Lijst politiek actief in de gemeenteraad. Theunis, Lok en Raaijmakers wilden geen cadeau van de gemeenteraad. In plaats daarvan werden donaties gedaan aan het goede doel.

Goed gevulde schatkist

Theunis had nog wel een cadeautje. “In november bij de raadsvergadering over de begroting werd ik door de VLP verrast met een schatkistje. Die schatkist draag ik nu graag over aan mijn opvolger Evelien van der Star.” Volgens Theunis is de schatkist goed gevuld. Letterlijk, want er zit een goede fles wijn in. Maar ook figuurlijk want Roosendaal staat er financieel goed voor. “Ik hoop dat je de schatkist over heel veel jaren ook weer goed gevuld kunt overdragen op jouw opvolger”, zei Theunis tegen Van der Star.

Dit schatkistje, wat wethouder Financiën Toine Theunis vorig jaar van de VLP kreeg, werd overgedragen aan de kersverse wethouder Geldzaken, Evelien van der Star.

Beëdiging

Vervolgens werd het nieuwe college geïnstalleerd. En met het “doorschuiven” van de vijf nieuwe wethouders kwamen er vijf plekken vrij in de raad. Dat betekende voor Jan Brouwers (VLP), Mike de Waard (VLP) en Pieter Smits (CDA) hun debuut in de gemeenteraad. Anneke Eijck (VVD) en Christian Villée (GL) zaten de afgelopen vier jaar al in de raad en keerden nu weer terug in hun vertrouwde functie. Ook zij werden, net als een aantal burgerraadsleden beëdigd.

Lees ook: dit zijn de nieuwe wethouders

Vicevoorzitter van de raad

Aan het eind van de vergadering waren er nog een aantal functies in te vullen in diverse commissies en werd de vicevoorzitter van de raad gekozen. Dat gebeurde in afzonderlijke stemrondes. En dat ging niet vanzelf. Er waren soms meerdere stemrondes nodig om tot een meerderheid te komen. Vooral de verkiezing van de vicevoorzitter was spannend. Kandidaten Alex Raggers (VLP), Jac Wezenbeek (Vitaal Liberaal) en Sanneke Vermeulen (VVD) werden lang in spanning gehouden. Bij de derde stemronde was er dan toch duidelijkheid en mocht Vermeulen de felicitaties in ontvangst nemen. Als kersverse vicevoorzitter van de raad leidde ze na afloop van de raadsvergadering meteen de eerste vergadering van de agendacommissie.