Ossendrecht

Hitte en corona houden bezoekers thuis bij Ronde van Ossendrecht

Foto: Jeroen van Wezel / Wielercomité Huijbergen

Han Verbeem Han Verbeem

De allereerste ‘coronakoers’ van Nederland, de Ronde van Ossendrecht, is zaterdag vlekkeloos verlopen. Bij de mannen behaalde Timo de Jong (21) goud, en bij de vrouwen kwam Loes Adegeest (24) als eerste over de streep. De zinderende zomerhitte hield veel mensen thuis en daarmee bleef het aantal belangstellenden op een veilig aantal, aldus gemeentewoordvoerder Sharan Kok: “Onze handhavers hoefden niet in te grijpen.”

De eerste KNWU-wielerkoers sinds de coronacrisis telt niet mee voor het klassement en geldt als vriendschappelijke wedstrijd. Alle maatregelen zijn goed nageleefd, contateren zowel de gemeente als de organiserende comités. “We hebben een aantal coronastewardessen ingezet die zorgden dat de mensen onderling voldoende afstand hielden”, zegt Jeroen van Wezel, van Wielercomité Huijbergen. De in totaal vijf zomerkoersen worden gezamenlijk met Wielercomité Hoogerheide georganiseerd.

Overleg met gemeente

Inmiddels neemt ook in West-Brabant de coronadreiging verder toe en met name in Bergen op Zoom is sprake van een forse stijging van het aantal infecties. Mogelijk heeft dit ook gevolgen voor de komende vier wedstrijden van de Wielerzomer. “Dinsdagmiddag hebben we overleg met de gemeente en daarbij is ook de Veiligheidsregio aanwezig”, aldus Van Wezel. Overigens was het aantal deelnemers uit de gemeente Bergen op Zoom beperkt. “Deelnemers komen vanuit het hele land, het is geen puur regionale koers”, zegt hij.

Belgen

Voor sommigen zijn de koersen echter niet ‘compleet’: Belgische wielrenners zijn namelijk uitgesloten van deelname aan de wedstrijden van de Woensdrechtse Wielerzomer. “We begrijpen dat dit teleurstellingen veroorzaakt, maar de gemeente heeft dit als voorwaarde gesteld. Veiligheid en gezondheid gaan tenslotte boven alles. Gelukkig is er begrip voor deze keuze.”