West-Brabant

Hitteprotocol bij thuiszorgorganisatie TWB: ‘Let goed op elkaar’

© Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Met de huidige tropische temperaturen treffen bedrijven en organisaties de nodige maatregelen of stellen ze hitteprotocollen in. Zo ook bij thuiszorgorganisatie TWB. Daar is nu het hitteprotocol voor medewerkers ingegaan, en ze letten nóg meer op de cliënten die ze bezoeken.

Een voorbeeld van zo’n maatregel is het vroeger beginnen met huisbezoeken. “Op die manier proberen we de hitte een beetje voor te zijn”, vertelt senior wijkverpleegkundige Britt Oosterwaal. “Een ander voorbeeld is dat we cliënten bij extreme warmte tijdelijk niet douchen. We wassen ze natuurlijk wel bij de wasbak, maar badkamers zijn vaak kleine ruimtes en dan nog met warm water. Dat gaat even niet als het zo warm is.” Soms worden routes wat ingekort, bijvoorbeeld door mantelzorgers die te hulp schieten. “Collega’s werken soms van vijf tot elf uur ’s avonds en sommigen fietsen hun routes. Dat is heel pittig als het zo warm is. We hopen het zo wat houdbaarder te maken voor ze.”

Goed controleren

Voor de medewerkers van TWB is het vanzelfsprekend om hun cliënten goed te controleren wanneer ze op bezoek komen. “Als we iemand zien die (bijna) niet meer plast en/of erg suf is en zich anders gedraagt dan anders, zijn dit tekenen die op uitdroging kunnen duiden. We nemen bij twijfel hierover direct contact op met de huisarts.”

Maar ze worden nu éxtra goed in de gaten gehouden. Er wordt dan gekeken naar een aantal factoren. “We letten bijvoorbeeld op of ze hun woning goed donker houden en we wijzen ze erop om ’s avonds lekker de ramen open te zetten. Bij cliënten die dit niet meer zelf kunnen, doen wij dat.”

Let op elkaar

Het is een boodschap die je nu overal hoort: let goed op elkaar. Dat kan Britt alleen maar beamen: “Als je naast een ouder persoon woont, ga dan eens langs om te kijken wat je voor iemand kan betekenen. Al gaat het maar om een boodschapje halen.”

Hou de zon zoveel mogelijk buiten. Blijf tijdens de warmste uren binnen en zet ’s avonds de ramen open zodat het een beetje door kan waaien. Drink genoeg, je hebt nu extra nodig. En het belangrijkste: hou je gemak, even een tandje terug. Poets dat huis maar een andere keer!

Lees ook: Hitteprotocol bij thuiszorgorganisatie TWB: ‘Let goed op elkaar’