Bergen op Zoom

Hoge speeltuin op Bergse Plaat verdwijnt al na één maand: ‘Kinderen keken zo slaapkamers in’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Een draaitoestel op een betegeld plein met een Dixi is het enige waar kinderen zich in het speeltuintje tussen de Duvenee en Schoudee nog mee kunnen vermaken. Een tijd terug verdwenen een wip, schommel en glijbaan namelijk plotseling, wat tot groot verdriet leidde. Het geluk van de kinderen kon dus niet op toen er vorige week een vervangende speeltuin verscheen aan de Kouwerve op de Bergse Plaat. Inmiddels is hun blijdschap omgeslagen in teleurstelling.

De geplaatste Tough Trail, geïnspireerd door de aantrekkingskracht van freerunning en outdoor workout, is namelijk alleen voor kinderen die negen jaar of ouder zijn,. Maar: het uitdagende klimrek blijkt zelfs voor hen te gevaarlijk te zijn, vanwege de hoogte. Daarom wordt het nu alweer verwijderd. “Buurtbewoners riepen dat ze alvast een EHBO-kist neer gingen zetten,” aldus Conny Korstanje. Ze schreef namens de Gemeente Belangen Werknemers Partij (GBWP) een brief naar de gemeente, voor meer opheldering.

‘Heel stom!’

Samen met haar kleinkinderen Ruben en Noud (beide 2) en Lucas (4), bezocht Conny vaak de oude speeltuin. Daar konden ze naar hartenlust wippen, schommelen en glijden. Het enige waar de kleuter nu nog op terecht kan, is een rood draaitoestel. “Maar die is voor baby’s!” Lucas vindt het daarom ‘heel stom’ dat de speeltuin is veranderd in een 9+-speeltuin.

Afgelopen mei was de speeltuin op de Bergse Plaat nog volop in gebruik | Beeld: Google Streetview

Hoewel: na 2,5 week werd de bouw al gestopt. Het klimtoestel zou niet veilig zijn. “Als je daarboven hangt, kan je toch behoorlijk vallen,” aldus Conny.

Verkeerd ingeschat

Daarnaast werd bij een aantal buurtbewoners ineens de privacy geschonden. “Kinderen konden zo slaapkamers inkijken,” aldus Conny.

Een verkeerde inschatting dus. De Tough Trail zou in Bergen op Zoom getest worden en zou de ideale, actievolle uitdaging voor de 9+-doelgroep moeten zijn.

Aan de hekken van de splinternieuwe speeltuin zien buurtbewoners dagelijks nieuwsgierige kinderen staan, zoals Dominic (9). Hij baalt dat hij niet op het klimtoestel kan, maar begrijpt het mogelijke gevaar. Een buurtbewoonster is blij dat ze hem en andere kinderen er nu niet op hoeft te zien. Haar zoon wilde al een EHBO-post gaan starten, grapt ze.

Inclusieve speeltuin

Mogelijk wordt de Tough Trail nu in de buurt van ’t Rijks geplaatst, meldt de betrokken buurtbewoonster. Ze vindt het jammer dat ze nu tegen hekken aan zit te kijken, in plaats van spelende kinderen. Waarschijnlijk komt op de Bergse Plaat weer een speeltuin voor kinderen als Lucas, Ruben en Noud. “Maar wat er komt, weten we nog niet,” aldus hun oma. Ze hoopt op een inclusieve speeltuin, waar ook kinderen met een handicap of beperking terecht kunnen. “Een speeltuin is ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid, maar wat dit allemaal mag gaan kosten…”