Wouwse Plantage

Hondenliefhebbers verzamelen zich bij Hondenweekend: ‘Zo tof hier’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Wouwse Plantage was afgelopen weekend de ‘hondenhoofdstad van Nederland’. Zowel zaterdag als zondag waren er op het terrein van Kringgroep Wouwse Plantage tal van workshops, demonstraties en wedstrijden.

De buien mochten de pret zaterdag niet drukken: het was gezellig druk in de hondenhoofdstad. “Daar hebben wij geen last van hoor”, zegt een stel dat het terrein op loopt. Ze hebben hun Duitse Herder meegenomen. “Die heeft daar al helemaal geen last van!” Het evenement is het namens het stel namelijk helemaal waard. “We vinden dit zo tof.”

Wedstrijden, workshops en demonstraties

Midden op het veld staat een groot zwembad. “Hier zijn workshops en demonstraties dock diving”, vertelt organisator Arian Tak. “De honden die hierin getraind zijn kunnen wel zeven meter ver in het water springen, én een speeltje uit de lucht grijpen.” Na het aanschouwen van de demonstratie, en ja, die honden sprongen écht zo ver, mochten baasjes en hun honden het zelf gaan proberen. “Toch wel moeilijker dan gedacht”, vertelt een bezoekster lachend nadat haar hond voorzichtig het water in sprong.

Een stukje verder is het aardig druk bij het agilityveld. De hele dag door vinden daar officiële wedstrijden plaats, van eerstegraads tot derdegraads. “Wij hebben net aan een derdegraads wedstrijd meegedaan”, vertelt een vrouw die net van het veld af komt lopen. Haar hond, Force, ging als een speer over de hindernissen heen. “Bij een wedstrijd die we eerder vandaag liepen, zijn we eerste geworden!”

Snelste hond van Roosendaal

Aan het einde van de middag vond er nóg een belangrijke wedstrijd plaats, namelijk De snelste hond van Roosendaal. Op een baan van zestig meter mochten grote én kleine honden laten zien hoe snel ze zijn. Dat ging nogal eens mis. Sommige honden schoten onder het hek door, of renden halverwege weer terug naar de start. Maar de állersnelste was een Bordercollie, die in minder dan zes seconden zestig meter wist te rennen.

Ondanks dat het niet de bedoeling was dat er dit jaar een nieuwe editie van het hondenweekend zou komen, smaakt het wederom naar meer. “Misschien gaat dit wel een jaarlijks evenement worden!”, aldus Tal.

Lees ook: Hondenweekend in Wouwse Plantage krijgt vervolg: ‘Het is gewoon goed bevallen’