Rijsbergen

Honderden vliegers en dertien luchtballonnen zorgen voor spektakel bij Rijsbergse Vliegerdagen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een weiland vol koeien, een grote rog en een kleurrijke draak. Het klinkt als een gekke combinatie, maar één ding hebben de dieren gemeen: het zijn allemaal vliegers. Afgelopen weekend waren de Rijsbergse Vliegerdagen, een groot spektakel met vliegers in de meest gekke vormen en kleuren. En het was een editie met een primeur: voor het eerst waren er dit jaar dertien hete luchtballonnen te bewonderen.

Het is zaterdagmiddag vijf uur nog steeds erg druk op het grote veld langs de Tiggeltsestraat, in het buitengebied van Rijsbergen. Het parkeerveld staat vol auto’s, de fietsenrekken vol fietsen. “Voor een late namiddag zijn er nog veel mensen”, reageert voorzitter en organisator René Baremans. “Velen blijven plakken vanwege het ballonnenspektakel.”

Dat blijkt, want tegen half zeven komen steeds meer bezoekers met hun zelf meegebrachte campingstoelen bij ‘het’ veld zitten. “Daar stijgen straks dertien hete luchtballonnen op”, legt Baremans uit. “Dat doen we voor het eerst, in samenwerking met ballonvaartmaken.com.”

Plezier én educatief

Naast het hebben van plezier valt er bij de Vliegerdagen ook nog wat te leren. “De geschiedenis van de vlieger gaat ver terug.” Zo is een vlieger bijvoorbeeld de voorganger van de drone. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestonden er nog geen drones. De lichtste soldaat werd dan in een klein mandje gezet en met behulp van een ballonnetje of een vlieger zweefde hij dan boven de loopgraven om te kijken of de kust veilig is. En met heel veel geluk kwam hij dan ook weer veilig beneden. Wij hebben hier replica’s van zulke vliegers.” In totaal waren er zo’n 200 verschillende vliegers te bewonderen.

Een paar van de vele kleurrijke vliegers.

En ook aan de jongste bezoekers is gedacht: ze konden in de grote tent hun eigen vliegers knutselen. “Met maar een paar spullen leren ze hoe ze een vlieger kunnen maken.” Daar werd gretig gebruik van gemaakt, want over heel het terrein renden kinderen met zelfgemaakte, witte vliegertjes. “En dat gewoon met katoen en wat touw. Simpel, toch.”

Ballonnenspektakel

Terug naar de luchtballonnen, want om half acht ‘s avonds was het zover. Dertien luchtballonnen liggen klaar op het veld. De honderd passagiers staan in groepjes bij ‘hun’ ballon te wachten. “Er zitten een paar hele bijzondere tussen”, vertelt Maarten Pijpers van ballonvaartmaken.com. “Er is een ballon in de vorm van een koekblik, een beertje en een kikker.” Na een korte briefing voor zowel de piloten als de passagiers is het dan eindelijk zover. Eén voor één gaan de ballonnen de lucht in.

Volgens Pijpers kan echt iedereen mee met een luchtballon. “Zelfs mensen met hoogtevrees. Zodra je van de grond komt zie je namelijk geen hoogte meer, en dus is er geen angst. We hebben zelfs wat piloten met hoogtevrees!”

Loeiende koeien

De Vlaamse Steve komt ieder jaar naar de Rijsbergse Vliegerdagen. Dit jaar staat hij er met zijn weitje vol koeien. En ze loeien nog ook. “Best irritant voor de buren denk ik”, zegt hij lachend. Steve bezoekt vliegerevenementen in heel de Benelux én Frankrijk. “Het is voor mij een aangename afleiding van mijn werk. Ik staar tijdens mijn werk naar zeven computerschermen. Dan is dit wel iets anders. Ik kan hier zo van genieten.”

De koeien van Steve.
Deze rups bleef door de weinige wind aan de grond.
Lees ook: Mooiste vliegers van Europa weer te zien op Rijsbergse Vliegerdagen