Hoogerheide

Hoogerheidenaar Jan Luysterburg maakt zich hard voor streektaal: “Dialect was uit den boze”

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het Brabantse dialect is toe aan een imagoverbetering, vinden Stichting Brabanders en Erfgoed Brabant. De online gemeenschap Brabanders en hun Taal houdt daarom op donderdag 8 juli een digitale bijeenkomst. Eén van de sprekers is Jan Luysterburg uit Hoogerheide. Hij is actief bij de werkgroep Dialecten van Heemkundekring Het Zuidkwartier.

Iedereen die de Brabantse taal en cultuur een warm hart toedraagt, is welkom om de bijeenkomst via Teams bij te wonen. “Heel veel Brabanders zijn opgegroeid met hun Brabantse dialect,” ziet Jan. “Dat betekent dat voor die mensen het dialect hun moedertaal is. Dus de taal waarin ze denken, spreken en die hoort bij hun gevoelens.”

Uit den boze

Ook bij Jan thuis werd dialect gesproken. Toen hij naar school ging en later het onderwijs in ging, werd er geacht dat hij algemeen beschaafd Nederlands sprak. “Dialect was uit den boze.” De vooroordelen over streektaal vindt de dialectgoeroe totaal misplaatst. Volgens hem is het een hoogwaardige taal, doordat het veel ouder is dan het Standaardnederlands en op een natuurlijke manier is ontstaan. “Het Standaardnederlands bestaat pas enkele eeuwen en bestaat vooral uit grammaticale regels.”

Dialect propageren

Door de vooroordelen voelt Jan zich geroepen om tegenwicht te geven, op allerlei manieren. “Ik leg mijn eigen dialect en de dialecten in mijn omgeving vast. Niet alleen mondeling, maar ook schriftelijk.” Zo is hij hoofdredacteur van het tijdschrift Brabants, brengt hij jaarlijks het Brabants boekske uit met Cor Swanenberg, heeft hij een column in de plaatselijke krant, organiseert hij het West-Brabants Dialectcafé en spreekt hij donderdag op de bijeenkomst van Brabanders en hun Taal. Vorig jaar bracht hij de bundel ’t Kom d’ammel goed uit, met de mooiste dialectverhalen uit de afgelopen vijfentwintig jaar. “Iedere gelegenheid die ik krijg, grijp ik aan om het dialect te propageren.”

Wil je de lezing van Jan digitaal bijwonen? Deze wordt op donderdag 8 juli gehouden, van 19 tot 20 uur. Aanmelden kan via [email protected].

Lees ook: Jan Luysterburg bundelt zijn mooiste dialectverhalen uit 25 jaar in boek