Roosendaal

Horeca kijkt uit naar heropening op 28 april, maar zit nog met veel vragen

Maarten Elst Maarten Elst

De West-Brabantse terrassen gaan vanaf woensdag 28 april weer open voor vijftig gasten. Dinsdagavond kondigden demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge aan dat horeca de terrassen van twaalf uur ‘s middags tot zes uur ‘s avonds onder strenge voorwaarden mogen openen. Onder meer Het Hooihuis in Roosendaal en Tivoli in Nispen lopen nog tegen de nodige vragen aan.

Koen Bakker kijkt tevreden rond. Nog even en zijn terras is gevuld met vijftig gasten. “Alle versoepelingen zijn mooi meegenomen, ook deze”, vindt Bakker. “We zijn blij dat we in ieder geval iets mogen. Het is natuurlijk wel zwaar beperkt met een maximaal aantal, beperkte tijden. Maar we bekijken het positief: het eerste lichtpuntje is er.”

Geen calimero

“De ene keer denk je dat het gaat gebeuren, dan weer niet”, vat Bakker de laatste weken samen. Maandenlang heeft de ondernemer moeten wachten op de heropening. “Ik was heel blij, maar tegelijkertijd teleurgesteld hoe het tot uiting komt. En dan bedoel ik het met name op de beperkte tijd, tot zes uur. Het maximale aantal van vijftig klanten.”

Bakker is naast eigenaar van Het Hooihuis ook voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Het stoort hem dat andere branches zoals winkels voorgetrokken worden. “Het is krom dat je wel met zijn allen naar de winkel mag, maar niet op reservering op afstand in een restaurant mag gaan zitten. We hebben weer het gevoel, ondanks dat we geen calimero willen spelen, dat we worden achtergesteld.”

Wel of geen Weij?

West-Brabantse horeca-eigenaren vinden zichzelf steeds opnieuw uit. Bakker opende vorige zomer samen met Haroun Hijman en Floor Bleijenberg het buitenterras Weij. Het concept aan de Molenstraat groeide uit tot een gigantisch succes. Een vervolg blijft echter uit. “We vonden het ontzettend leuk. Zeker voor herhaling vatbaar, maar niet op dezelfde manier. Het kan ook niet, omdat het pand vanuit waar we Weij organiseerde inmiddels verhuurd is. Daar komen andere horeca-ondernemers in te zitten”, aldus Bakker.

Tivoli

Een paar kilometer verderop leggen monteurs de laatste hand aan de werkzaamheden bij café Tivoli in Nispen. Uitbaatster Hilde Suykerbuyk loopt net als Bakker tegen een aantal vragen op. “We staan te popelen om te beginnen”, vertelt de uitbaatster die met haar café Tivoli aan het Kerkplein in Nispen zit. “Momenteel hebben we een take-away van half elf ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds. Hoe moeten we dat nu voortzetten? We hebben veel klanten die om acht uur ‘s avonds nog een ijsje komen eten. Die mogen we niet op het terras wegzetten, anders riskeren we een boete. Dat zijn toch nog vragen waar wij mee worstelen.”