Roosendaal

Horrorliefhebbers komen samen om nieuw horrerevenement te bedenken

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een verlaten huis, schimmen die door de kamer schieten en het gevoel hebben dat je niet alleen bent. Het overkomt de familie Demood, die verhuist naar een leegstaand pand in Roosendaal. Daar gebeuren onverklaarbare dingen, en speciaal daarom openen ze hun deuren voor bezoekers.

Familie Demood is een fictieve familie, en is onderdeel van een nieuwe horrorexperience in Roosendaal. Althans, dat wordt het. De familie is bedacht door de 24-jarige Sofie Dielemans. “Iedereen kent wel de Efteling”, begint ze. “Een plek waar je naartoe komt als je de dagelijkse dingen wil vergeten. Zoiets wil ik ook maken, maar dan eng. Denk bijvoorbeeld aan Walibi Frightnights.”

Ik wil mijn eigen angsten werkelijkheid maken.

Om dat idee te verwezenlijken stapte Sofie naar CultuurCompaan, die haar weer wees op subsidieproject The Clash. Dat is een project dat in 2023 is opgezet, en Roosendaalse jongeren uitdaagt om iets nieuws te proberen. Eigenlijk houdt Sofie helemaal niet van horror. “Ik haat het zelfs”, bekent ze. “Maar ik wil hiermee mijn eigen angsten werkelijkheid maken.”

De basis voor Familie Demood is er. Met behulp van The Clash en Outer Space Collective zijn de eerste plannen gemaakt. De volgende stap is het verder uitdenken van het plan. Daarom organiseerde de initiatiefnemers een interactieve brainstormavond. Daar waren ervaren scare actors, grimeurs en decorbouwers aanwezig om te vertellen over hun werk en ervaringen. Samen met bezoekers is gebrainstormd over hoe Familie Demood invulling gaat krijgen.

Ik hou heel erg van creepy dingen.

Tijdens de brainstormsessie kregen bezoekers de vraag wat zij voor zich zien bij het horrorhuis van Familie Demood. “Ik heb bedacht dat de familie bezeten is”, vertelt iemand. “Er zijn donkere kamers en er is stilte. Ik heb me ook aangemeld bij Demood als scare actor.”

Een andere bezoeker omschrijft het huis van Familie Demood als een oud, stoffig huis. “Het is antiek aangekleed, met oude portretten van vorige bewoners aan de muur.” Zelf houdt ze niet zo van geesten. “Ik vind het wél leuk als de spanning heel erg wordt opgebouwd, dan dat er in iedere kamer een eng figuur staat.” Al sinds ze jong is zou ze graag als grimeur aan de slag willen. “Ik hou heel erg van creepy dingen, maar ik heb een hekel aan schrikken. Daardoor kan ik niet naar de Fright Nights. Dat zoiets in Roosendaal komt vind ik echt supertof.”

Het is niet de bedoeling dat Familie Demood alleen in oktober open is voor bezoek. “Juist niet. Het is de bedoeling dat mensen ook de dagelijkse sleur kunnen vergeten tijdens de rest van het jaar.” Wanneer Familie Demood haar deuren opent, is nog niet bekend. “Het gaat hierna alleen maar beter worden!”, aldus Sofie.

Lees ook: The Clash daagt Roosendaalse jongeren uit om nieuwe dingen te proberen