Zundert

Hoveniers maken tuinen groener en gevarieerder voor biodiversiteit

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Nu steeds meer mensen het belang van biodiversiteit inzien, veranderen tuinen en plantsoenen langzaam maar zeker. Strakke tuinen met veel bestrating en tuinen met weinig variatie aan planten maken plaats voor groene oases vol bomen en struiken. De beweging wordt onder meer in gang gezet door organisaties als Bijenlandschap West-Brabant en aangesloten bedrijven zoals hoveniersbedrijf Donker Groen uit Etten-Leur.

In Zundert werkt Donker Groen momenteel aan een groenere woonomgeving voor de bewoners van de Vincent van Goghstraat. “Op dit moment zijn we werkzaam voor de wooncorporatie Thuisvester. Wij zijn hier eigenlijk aan het vergroenen om hittestress te voorkomen en om bij te dragen aan een stukje ecologie”, vertelt Stephan Elsten, projectleider bij Donker Groen.

Klimplanten

Zijn collega Michel van der Eem, voorman hovenier, legt uit hoe ze dit aanpakken: “We hebben een deel van de tegels eruit gehaald, het zand eruit gehaald, grond erin gegooid en hier komen klimrekken te staan met allemaal klimplanten erin en daaronder allerlei verschillende soorten vaste planten.”

We kunnen de insecten heel goed helpen.

Annemieke Doomen van Bijenlandschap West-Brabant neemt een kijkje bij dit project. Donker Groen is één van de tientalen partnerbedrijven die bij hen aangesloten is om zich in te zeten voor de bij en biodiversiteit in het algemeen. “Het is belangrijk dat we kiezen voor diversiteit, omdat we daar veel verschillende soorten insecten mee trekken. En het gaat niet zo goed met bijvoorbeeld de wilde bijen”, vertelt ze. “We kunnen de insecten heel goed helpen door na te denken over de inrichting en plantkeuze.”

Niet alleen insecten profiteren van een biodiverse omgeving, ook vogels en mensen zelf hebben er baat bij. “Ook gewoon omdat er besjes in de klimplanten zitten om vogeltjes aan te trekken. En ook voor de mensen zelf zit er fruit bij”, zegt Van der Eem.

Aandacht voor het klimaat wordt gewoon steeds belangrijker.

Volgens Annemieke Doomen spelen hoveniers een belangrijke rol in deze transitie. “De hoveniers staan tussen de partijen. Aan de ene kant maken ze plannen en geven ze advies. En ze komen ook buiten, dus ze moeten het ook uitvoeren. Ze kunnen heel mooi die brug leggen tussen kennis en de uitvoering. En ook de vertaling van die kennis naar hun opdrachtgever is een rol die zij kunnen vervullen.” Ook projectleider Elsten ziet dat hun rol groeit: “Aandacht voor het klimaat wordt gewoon steeds belangrijker en ik denk dat wij daarin wel echt een partij kunnen zijn die dat uitdraagt richting de opdrachtgever.”

Aandacht voor biodiversiteit is niet alleen goed voor dieren, maar helpt ook tegen de gevolgen van klimaatverandering. “Er valt steeds meer regen. Dus hoe meer plantvakken we maken zodat het water goed wegtrekt, hoe beter.”

Verschil

Volgens Doomen is het project in Zundert een goed voorbeeld van waar we naartoe zouden moeten werken. Niet alleen hoveniers, opdrachtgevers en gemeenten kunnen bijdragen aan biodiversiteit. Volgens Doomen begint verandering bij jezelf: “Iedereen kan iets doen om de bijen en andere insecten te helpen. Kijk naar je eigen tuin, al heb je maar een balkon of een moestuin. Wil je je er een beetje in verdiepen, dan maak je al andere keuzes die voor de bijen al veel verschil maken.”

Lees ook: Bijenbufferstrook ziet er mooi uit, en is nuttig voor beestjes en boer