Bergen op Zoom

Huisarts geschrokken van wat zijn publieke twijfels over het vaccin losmaken

Stockfoto: Pixabay / HeungSoon

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Huisarts Jan Vingerhoets heeft zich onbedoeld flink in de schijnwerpers van de discussie rondom de COVID-19 vaccinaties gewerkt. Hij stelt in een aantal zelfgeschreven online publicaties vragen over de veiligheid en effectiviteit van de nieuwe inentingsmiddelen. De inhoud daarvan is deels, en niet altijd in de juiste context, met hem aan de haal gegaan.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Vingerhoets’ naam en zijn gestelde vragen duiken overal op. Velen delen op social media de volledige artikelen, al dan niet gevolgd door zelf daaraan gekoppelde conclusies. Er zijn echter ook sites en platforms waar teksten van de huisarts, naar zijn zeggen ‘volledig uit verband’ zijn gehaald en zelfs worden gekoppeld aan complottheorieën of ontkenning van het virus. De auteur is er niet blij mee, veel van zijn collega’s evenmin. Hij is er al door de nodige vakgenoten op aangesproken.

Voorlopig nog vraagtekens

In lange verhandelingen vraagt de arts zich meermaals af of er werkelijk al voldoende onderzocht kan zijn of de verschillende vaccins veilig zijn. Ze zijn immers in zeer korte tijd tot stand gekomen. Zelf stelt hij er in ieder geval nog vraagtekens bij, valt onder meer te lezen in een recente post op LinkedIn, van 27 december: “Hoe goed is het onderzocht? Is er openheid over de bijwerkingen?” Ook wat betreft de werkzaamheid komt hij niet overtuigd over: “Wat er tot nu toe bewezen is, is dat het verkoudheid, keelpijn en hoestklachten door het coronavirus kan voorkomen: niet meer dan dat.”

De huisarts lijkt toch een beetje de kant te kiezen van de vele mensen en ondernemers die financieel dan wel cultureel de dupe zijn van het verkozen beleid. “Voor het voorkomen van verkoudheid of keelpijn hoeft de maatschappij niet op slot”, schrijft hij onder meer. En van de maatschappelijke dwang om je te laten vaccineren, terwijl de effectiviteit nog niet bewezen is, is hij eveneens niet gecharmeerd. “Voordat je miljoenen gezonde mensen min of meer onder dwang blootstelt aan een onbekend vaccin is er toch echt meer bewijs nodig dat dit effect ook echt bereikt wordt.” Ook in eerdere berichten is Vingerhoets kritisch. Waaronder in een artikel op de website van zijn praktijk, bestemd voor zijn patiënten.

Pleidooi voor keuzevrijheid

Zijn woorden maken behoorlijk wat los. Vorige week al liet de huisarts ons weten dat er heel wat mensen zich melden die voortaan graag onder zijn praktijk vallen. Daar is echter geen plaats meer voor. “Er komen zelfs mensen bloemen brengen”, klonk het verbaasd. De arts is oprecht verrast door wat hem overkomt. En er niet onverdeeld gelukkig mee, zegt hij. Vooral omdat delen van zijn oprecht geuite zorgen verkeerd worden geïnterpreteerd en misbruikt. Hij wilde vooral een pleidooi houden voor de keuzevrijheid om je wel of niet te laten vaccineren, zo stelt Vingerhoets. Hij betreurt dat zijn overwegingen door heel wat mensen totaal verkeerd worden gebruikt om hun gelijk te halen. Toch geeft hij ook aan geen behoefte te hebben om dat in de media uitgebreid recht te zetten dan wel toe te lichten. Hij gaat alleen BN De Stem nog te woord staan en wil het daar bij laten. “Verder wil ik me weer gewoon met mijn patiënten bezig zijn.”