Putte

‘Iedereen kan sporten’ brengt mensen met beperking in beweging

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Putte konden mensen met een beperking twee dagen lang allerlei sporten uitproberen. De organisatie van het het evenement ‘Iedereen kan sporten’ wil mensen laten zien, dat er vaak veel meer kan dan je zou verwachten.

Het was een sportieve drukte in Multifunctioneel Centrum De Biezen in Putte. Zaterdag en zondag konden bezoekers maar liefst 6 sporten uitproberen zoals zitvoetbal, rolstoelbiljart en schuiftafeltennis. En dat deden ze zichtbaar met veel plezier.

 Stanny Imbert was coördinator biljart en hij is blij dat hij de passie voor zijn sport kan delen met mensen met een beperking. “Het is al moeilijk genoeg voor die mensen. Zij worden ook niet overal aanvaard. En als wij zoiets organiseren, dat schept een meer vertrouwelijke sfeer voor mensen met een beperking tussen de – tussen haakjes –  ‘normale’ mensen.”

Van zitvoetbal tot Koreaanse vechtsport

Cor Snijders is 1 van de organisatoren van ‘Iedereen kan sporten’. Zelf is hij lid van tafeltennisvereniging Tornado, maar heeft ook oog voor andere takken van sport. “Het hoofddoel is bekend maken wat de mogelijkheden zijn. Vanmorgen waren er rolstoelers aan het Hapkidoën, da’s Koreaans vechten. Als iemand jouw pols vastpakt, kan je er uitkomen. Nu hebben ze ‘t gezien en misschien gaan ze wel bij de club. Het is de mensen wegwijs maken in de sport.”

Schuiftafeltennis

Natuurlijk laat Snijders ook graag zijn eigen sport zien. “Wij kunnen de sport zelfs aanpassen aan de mensen, want we hebben daar een schuiftafeltennis staan. Dus de mensen kunnen er bij gaan zitten. En het is gewoon tafeltennissen, maar dan schuiven.” Mark Alberti vult hem aan: “Schuiftafeltennis bestaat uit twee wanden aan de zijkant waartussen ze dus het balletje heen en weer moeten schuiven. En zo kunnen de mensen bij elkaar punten scoren. Mensen die motorisch dus niet goed genoeg zijn, kunnen in deze sport heel veel plezier halen.”

Dwarslaesie

Alberti kan het weten, want hij heeft zelf ook een beperking, waardoor hij zijn vertrouwde sporten niet meer kon doen. “Ik heb in 2005 een gedeeltelijke dwarslaesie opgelopen en ik zocht naar een nieuwe sport. Zo ben ik bij het tafeltennis gekomen. Ik kon niet meer tennissen en voetballen, wat ik altijd deed. En tafeltennissen, dat is een heel toegankelijke sport voor mensen met een beperking. Het is een kleine ruimte, je staat aan een tafel en iedereen met een beperking kan tafeltennissen.”