Ossendrecht

IJzerzandfilter moet Groote Meer duurzaam verfraaien

Maarten Elst Maarten Elst

Het Groote Meer tussen Ossendrecht en Putte gaat er op korte termijn nog fraaier uitzien. Met de aanleg van een ijzerzandfilter naast het meer worden de fosfaten uit het water gefilterd en zal de biodiversiteit van het meer toenemen. 

“Het Groote Meer is van nature voedselarm”, vertelt Robert Stoop, projectleider bij Natuurmonumenten. “Er zitten heel weinig voedingsstoffen in het water en de bodem. Aan de Vlaamse kant van het natuurgebied hebben we een landbouwenclave, de Staertse Heide. Daar is in het verleden veel op geboerd en daar wordt nog altijd op geboerd. Daar wordt veel mest bij gebruikt en dat komt via de doorvoer van het regenwater zo in het Groote Meer terecht. Onder andere het riet gaat daardoor harder groeien en overwoekert daarmee planten die hier van nature voorkomen.” 

Met het ijzerzandfilter wil Natuurmonumenten dit in de nabije toekomst voorkomen. “Er gaat zo’n 1100 kuub ijzerzand en zo’n 800 meter aan drainagebuizen de grond in. Zo willen we de biodiversiteit van het Groote Meer bevorderen”, aldus toezichthouder Ruud Overes.