Roosendaal

Ik zie, ik zie laat bezoekers anders kijken naar museumstukken Tongerlohuys

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Kleur, vorm, stijl of grootte. Het interactieve project ‘Ik zie, ik zie’ in het Tongerlohuys daagt bezoekers uit om met een andere blik naar een museumstuk te kijken. Niet iedereen ziet namelijk hetzelfde, aldus het museum.

Het Tongerlohuys wil weten wat verschillende mensen met zich meenemen, nadat ze naar een kunstwerk hebben gekeken. Diezelfde opdracht is daarom ook meegegeven aan zeven kunstenaars, een DJ en twee singer-songwriters. Zij zijn geïnspireerd geraakt door een Anna en Maria-beeld uit het depot en maken hier een tekening of nummer bij.

Intensiever kijken

Eén van de kunstenaars is Maartje van der Kruijs. “Je wordt geraakt door de inhoud of het verhaal, waar je vervolgens een reactie op kunt geven,” vertelt ze. Haar reactie gaf ze vorm in een tekening, waarvoor ze intensiever naar het beeld keek. “De beleving van het kijken naar zo’n object wordt daarmee waardevoller.”

Dat iedereen anders naar het object kijkt, merkt Van der Kruijs ook aan de werken van haar collega-kunstenaars. Sarah Linde speelt in haar tekening in op de plooien in het gewaad van Anna, terwijl Diana Walravens zich laat inspireren door de moeder-kindverhouding in het beeld. “Het zijn hele verschillende vertalingen.”

De beleving van het kijken naar een museumobject wordt waardevoller.

Al deze bewerkingen worden zaterdag 9 april tussen 20 en 23 uur gepresenteerd in het Tongerlohuys. Bezoekers kunnen hier vervolgens weer op reageren met een eigen tekening. De creaties zijn tot eind mei te zien en te horen.