Roosendaal

In Connection neemt je wandelend mee langs bijzondere dansvoorstelling

Danser in zwarte broek en wit shirt buigt achterover, op de achtergrond de balkonnetjes van een flatgebouw

Tomas Ntamashimikiro (foto: Roosendaal Danst!)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaal Danst! heeft een speciale dansvoorstelling gemaakt in de nieuwe wijk Stadsoevers in Roosendaal: In Connection. Bezoekers wandelen langs bijzondere plekken en worden onderweg verrast met optredens van professionele dansers, dansstudenten en amateurs. In Connection is op zondag 4 juli.

De voorstelling In Connection draait zondag helemaal rond verbindingen in Stadsoevers. De verbindingen met buurwijk De Westrand, met het station via de Passerelle en met de binnenstad via de Kade. Maar ook de verbinding tussen heden en verleden, tussen de dansers en de plekken waar ze optreden. Bezoekers wandelen ongeveer een uur langs markante plekken in Stadsoevers. En onderweg komen ze de dansers van In Connection tegen die voor hen optreden.

“Het culturele leven komt weer in beweging”

Roosendaal Danst! koppelt graag professionele dansers met studenten en amateurdansers. Dat is ook in In Connection zo. Professionals zoals Tomas Ntamashimikiro, Martijn Weber, Melany van der Steen en Miranda Brand treden op. En dat doen ze samen met studenten van MBO-dans Roosendaal en HBO-dans Fontys. Ook doen er gevorderde amateurs mee van de HipHop Factory, Dansschool ENcore en Dansatelier Roosendaal.

Jacques van Meel is artistiek leider van Roosendaal Danst! en hij componeerde In Connection. Van Meel is blij dat Roosendaal weer kan gaan genieten van dans. “Gelukkig zijn er binnen de coronamaatregelen weer mogelijkheden! We hebben er lang naar uitgezien, het culturele leven komt weer in beweging, en dit locatieproject, letterlijk en figuurlijk een kleurrijk gebeuren, is daar een heel mooi voorbeeld van,” vertelt hij.

Water, natuur, geschiedenis en moderne dans

Het publiek wandelt langs water, natuur en geschiedenis, langs plekken waar een nieuwe stadswijk komt en natuurlijk langs de dansers. Een ontspannende route, aangekleed met kleur en cultuur. De wandeling begint bij de Passerelle, de fiets- en voetgangersbrug. Van daaruit naar The Loods en dat is volgens Roosendaal Danst! een icoon van de urban beeldcultuur. “Urban kunst speelt zich vaak af op het snijvlak van oude en nieuwe leefgebieden,” legt de organisatie uit. “De kunst en dans/sport omarmen de uitingsvormen van het Urban-gedachtegoed.”

De wandeling gaat verder rond de nieuwe uitkijktoren, Tiny Oevers met de mini-huisjes en langs de nieuwe kades met aanlegsteigers voor boten. “Aan de overkant zal het balkon met de waterspuwers van de hand van Leon Vermunt, dienst doen als dansplek,” aldus Roosendaal Danst!. “Op de hoek van de Zwaaikom via de moderne sculptuur ‘Tiabloy’ (kunstwerk van Nick Ervinck) waar vroeger de turf van de kleine platte boten overgeladen werd op grotere schepen, die de turf vervoerden naar verdere oorden in Brabant en Zuid-Holland.”

Vooraf aanmelden

De bezoekers wandelen daarna naar de nieuwe stadshuizen bij het speelpark aan de Wipwei. Daar is de afsluiting van In Connection. In totaal ben je dan ongeveer een uur onderweg geweest.

Je kunt gratis meewandelen op zondag 4 juli vanaf 14.00 uur, maar je moet je wel even aanmelden. Dan kan Roosendaal Danst! je indelen in kleine groepen, zodat je onderweg anderhalve meter afstand kunt houden. Stuur een mail naar [email protected] en zet daarin met hoeveel mensen je wilt komen.