Bergen op Zoom

Indrukwekkende vlaggenparade tijdens opening The Hero In You: ‘Hartverwarmend en bijzonder’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Tientallen mensen verzamelden donderdagavond op de Grote Markt in Bergen op Zoom, waar zij deelnamen aan de vlaggenparade van kunstexpositie The Hero In You. Na maanden voorbereiden was het eindelijk tijd voor kunstenaars Annemarieke van Peppen, Natalia Kasyanenka, Oleksandr Pinchuk, Vasyl Ramishvili en Valentyna Sheremetieva om bezoekers mee te nemen op de zoektocht naar de held in zichzelf.

De grote groep mensen werd om iets voor zeven uur ‘s avonds toegesproken door wethouder Letty Demmers, die vol lof sprak over het evenement. Kunstenares Annemarieke van Peppen, één van de initiatiefnemers, blikt terug op een hele geslaagde parade én opening. “Het was zo hartverwarmend en bijzonder”, begint ze. “Van de  Schuttersgilde tot het Tamboerkorps, en van de Oekraïners tot soroptimisten en vrijwilligers en bezoekers. Ze waren er allemaal bij.”

De groep werd voor de parade begon, toegesproken door wethouder Letty Demmers.

In een grote stoet liep de parade naar de locatie van de expositie: Bruijs Jachtgebouw en Fort Waterschans. “We hebben daar ontzettend leuke en mooie reacties gehad”, vervolgt Annemarieke. “Mensen hadden niet verwacht dat het zo’n groots project zou zijn.” De groep kunstenaars, bestaande uit Annemarieke, Natalia, Oleksandr, Vasyl en Valentyna, maakte gezamenlijk een documentaire. Donderdag ging de film in première. “Die was echt tranen trekkend voor sommige bezoekers.”

The Hero In You is nog te bezoeken tot zondag 2 oktober. “We hopen natuurlijk dat we de komende dagen massaal met elkaar naar de held in jezelf op zoek kunnen. Maar we hopen vooral op verbintenis en natuurlijk gezelligheid.”

Lees ook: The Hero In You: een eerbetoon aan Oekraïense vluchtelingen en Nederlandse vrijwilligers