Bergen op Zoom

The Hero In You: een eerbetoon aan Oekraïense vluchtelingen en Nederlandse vrijwilligers

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een eerbetoon aan zowel Oekraïense vluchtelingen als de Nederlandse vrijwilligers, dát is de inspiratie voor The Hero In You. Van 29 september tot 2 oktober staan de loods van Bruijs Jachtbouw en Fort Waterschans in Bergen op Zoom in het teken van helden. Vier Oekraïense kunstenaars en één Nederlandse hebben de handen ineengeslagen en hopen met hun kunstevenement empathie op te wekken en bewustwording te creëren bij bezoekers.

Kunstenaar Annemarieke van Peppen zit met haar atelier in Avondvrede in Bergen op Zoom. Daar leerde ze Natalia Kasyanenka, Oleksandr Pinchuk, Vasyl Ramishvili en Valentyna Sheremetieva kennen. Ook kunstenaars, en gevlucht uit Oekraïne vanwege de oorlog. “Op de een of andere manier vind je elkaar als kunstenaars vrij snel. En blijf je elkaar opzoeken”, vertelt Annemarieke.

Vergelijking

Het idee van het kunstevenement ontstond tijdens een groepswandeling langs de waterlinie van Bergen op Zoom. “We maakten vergelijkingen over de waterlinie en de loopgraven in Oekraïne”, vervolgt Annemarieke. “Zo kwamen we in gesprek over helden. Helden van vroeger, helden van nu.” De creativiteit in alle kunstenaars begon te borrelen en al snel ontstond het idee van het kunstevenement.

Je kunt een stukje vrede creëren voor jezelf en de mensen met wie je werkt.

Het organiseren van zo’n evenement is een uitdaging, maar een erg welkome voor de kunstenaars. “Je kunt een stukje vrede creëren voor jezelf en de mensen met wie je werkt”, zegt Valentyna. Samen met Natalia fotografeert ze Oekraïense vrouwen en Nederlandse vrijwilligers. “Het doet me goed om hiermee bezig te zijn”, vult Natalia haar aan. Deze vorm van fotografie is nieuw voor Valentyna. In Oekraïne was ze trouwfotograaf. “Het is een uitdaging om in zo’n andere sfeer te fotografen. Maar ik vind het erg leuk.”

Nieuwe toekomst

Gezamenlijk maakt de groep een documentaire over Oekraïense vrouwen. Oleksandr heeft hierin de overkoepelende rol. “Ik geloof dat er door deze film meer begrip voor Oekraïners komt bij Nederlanders. Dit helpt ons om een nieuwe toekomst te creëren.”

Collega Vasyl is schrijver en journalist. Hij heeft een verhaal geschreven over zowel Oekraïense vrouwen als Nederlandse vrijwilligers. “Deze vrouwen namen hun kinderen mee en lieten alles achter in hun land. Nederlanders keerden zich niet van ons af, maar hielpen ons juist. Dat vind ik mooi.” Het boek is te zien tijdens The Hero in You en zal beschikbaar zijn voor verkoop.

Bezienswaardigheden

Dat het vierdaagse evenement groots is opgezet, blijkt aan alle bezienswaardigheden die er zijn. “We openen met een vlaggenparade vanaf de Grote Markt naar Fort Waterschans”, zegt Annemarieke. “Eenmaal daar aangekomen openen we het evenement. “ De documentaire gaat dan in première, er zijn selfie-spots en er is een vlaggententoonstelling. Bezoekers kunnen naar de heldenmarkt, waar presentaties worden gegeven door diverse vrijwillige en maatschappelijke organisaties. Tijdens de heldentoer nemen de kunstenaars je mee langs hun werken.

The Hero Inside You vindt plaats van 29 september tot 2 oktober. De organisatie is nog hard op zoek naar vrijwilligers. Geïnteresseerden hiervoor kunnen contact opnemen via de website.