Putte

Inés Verhoyen gebruikt een doodnormale balpen voor haar dierenprenten

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een snelle notitie, formulieren invullen en misschien een doodle maken uit verveling. Dat is wat de meeste mensen met een balpen doen. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat je met een balpen de mooiste kunstwerken kunt maken. Inés Verhoye uit Putte ontdekte deze techniek op de kunstacademie en maakte vervolgens een reeks fraaie dierenprenten.

Het tekenen met de balpen is onbetwistbaar een laagdrempelige en goedkope manier van creatief bezig zijn. Verhoye kreeg haar pennen zelfs ongevraagd en gratis toegezonden. “De gemiddelde Nederlander zal herkennen dat als je cartridges bestelt bij een bepaalde firma, je altijd balpennen bij krijgt geleverd”, zegt Verhoye met een glimlach. Met haar ontdekking op de kunstacademie in het achterhoofd, begon ze met het gebruik van de balpennen als artistiek medium.

Geduld en precisie

Aan de keukentafel van haar woning in grensdorp Putte deelt Inés haar creatieve proces en technieken. Ze begint met het maken van een raster op basis van een foto, waardoor ze met potlood de basiscontouren en belangrijke lijnen kan vastleggen. Met geduld en precisie werkt ze de details uit, wetende dat elke lijn definitief is, aangezien gummen geen optie is bij balpentekeningen.

In haar portfolio schitteren opvallend veel konijnen en hazen. “Ik hou echt van de oren van de haas, ze zijn fantastisch driedimensionaal,” zegt Inés. Ze maakte ook enkele tekeningen van katten, vogels en andere dieren. Ze benadrukt dat balpenkunst haar in staat stelt om een vreemd effect te creëren, een afstand van de realiteit, terwijl ze toch redelijk realistisch kan werken.

Tentoonstelling

Naast haar balpenkunst maakt ze ook werken met kleurpotlood en waterverf. Inés heeft zich aangesloten bij een wereldwijde beweging van urban sketchers waar ze stadsgezichten en scènes schetst en inkleurt. Deze nieuwe uitdagingen vullen haar balpentekeningen aan, waardoor ze haar vaardigheden en technieken kan blijven ontwikkelen.

Hoewel Inés geen specifieke doelen nastreeft met haar kunstwerken, heeft ze onlangs deelgenomen aan een tentoonstelling van Stichting Uit De Kunst in het gemeentehuis van Hoogerheide. De positieve reacties van het publiek hebben haar aangemoedigd om door te gaan met haar creatieve reis. Ze beschouwt zichzelf als een combinatie van kunstenaar en hobbyist, zonder de druk om iets te bereiken. Haar werken laten in ieder geval zien dat zelfs de meest alledaagse instrumenten buitengewone kunst kunnen voortbrengen.