Bergen op Zoom

Inloopmiddag 11 december in Bergs stadhuis over herinrichting Gouvernementsplein

Zó komt het Gouvernementsplein er straks mogelijk uit te zien. (Illustratie: Toekomstbeeld Binnenstad / gemeente Bergen op Zoom)

Han Verbeem Han Verbeem

Wie mee wil denken en praten over de toekomst van het Gouvernementsplein, in de Bergse binnenstad, kan maandag 11 december terecht op de inloopmiddag- en avond in het Stadhuis op de Grote Markt. Raadslieden, ondernemers, omwonenden en andere belanghebbenden krijgen dan tussen 16.00 en 20.00 uur uitleg over de diverse plannen die de gemeente voor ogen heeft – zegt wethouder Dominique Hopmans.

Audio: Wethouder Dominique Hopmans over de herinrichting van het plein.

Het Gouvernementsplein wordt het derde plein met horeca in het Bergse stadcentrum. Een echt horecaplein wordt het niet, want ook andere invullingen zijn mogelijk, benadrukt Hopmans. Als het aan het Bergse college ligt, wordt het driehoekige plein tussen Wouwsesraat, Zuivelstraat en Blauwehandstraat een echt gezinsplein voor jong en oud. “Met vooral heel veel groen”, merkt hij op. De vernieuwing van het plein past in de nieuwe Binnenstadsvisie, die de gemeenteraad begin dit jaar heeft vastgesteld. Voor de herinrichtingskosten heeft de gemeente in de begroting zo’n 200.000 euro vrijgemaakt.

Dikke Boom

Een belangrijke eyecatcher van het huidige Gouvernementsplein is de eeuwenoude plataan, ook bekend als de Dikke Boom. “We gaan met de werkzaamheden natuurlijk heel zorgvuldig om met deze boom”, zegt de wethouder. Het spreekt vanzelf dat de Dikke Boom ook een plaats in het nieuw ingerichte Gouvernemensplein behoudt.

Fonteinen

Wat niet blijft, zijn de roesvrijstalen platen met stadsplattegronden van Bergen op Zoom, die ooit dienden als fontein. Een waterspuwende functie is niet meer mogelijk, omdat dit gezondheidsrisico’s voor de voorbijgangers oplevert. Volgens Hopmans komen de platen niet bij het schroot terecht, maar krijgen ze een plaats in de gemeentelijke opslagplaats. “Dan kunnen we later kijken wat we ermee kunnen doen.”

Mensen die de inloopmiddag en -avond van maandag 11 december willen bezoeken, moeten zich wel vooraf aanmelden bij de gemeente Bergen op Zoom. Dat kan per e-mail: [email protected]