West-Brabant

Insecten in de berm moeten gebruik van landbouwgif terugdringen

Foto: Raoul Cartens

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

De bermen, slootranden en dijken tussen de suikerfabriek in Dinteloord en Steenbergen moeten een paradijs worden voor insecten. Dat is mooi voor de natuur, maar het dient ook de landbouw. Want als de insecten hun werk doen, is het minder vaak nodig om de gifspuit over de akkers te legen.

Het gaat om een proef met 600 planten die deze week is gestart op de Bloemendijk tussen Dinteloord en Steenbergen.

Gifspuit

In de landbouw spreken ze liever niet over de gifspuit, maar noemen ze het gewasbeschermingsmiddelen. Feit blijft dat er een verband is tussen het gebruik van deze middelen en de sterfte van bijenvolken en andere insectensoorten. En dat terwijl die insecten juist zo belangrijk zijn voor de kruisbestuiving van planten.

Maar insecten kunnen ook nuttig zijn om landbouwgewassen te beschermen, bijvoorbeeld tegen luis. En daarom wordt de Bloemendijk – naast een akker met bietenplanten – aangekleed met lange rijen van verschillende soorten planten die voor meer insecten moeten zorgen.

Natuur helpt boer

Als die insecten zich volvreten met bladluis en andere beestjes die de bietenplantjes plagen, hoeft de boer zijn gewasbeschermingsmiddel minder uit de kast te halen. Of misschien wel helemaal niet. Dus daarmee helpt de natuur de boer en vice versa.

De proef is een initiatief van bedrijven zoals Cosun Beet, het moederbedrijf van Suiker Unie, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, de Hogere Agrarische School en de overheid, zoals de gemeente Steenbergen.

Verheugd

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging is blij met de proef. Directeur Nadine Schalk: “We zijn verheugd dat telers samen met burgers en organisaties uit de omgeving zoeken naar natuurinclusieve mogelijkheden om de schade door plaaginsecten aan te pakken. Het aanplanten van planten, bomen en bloemen die aantrekkelijk zijn voor nuttige insecten is een hoopvolle en positieve stap naar de vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.”

Als de proef op de Bloemendijk slaagt, is het de bedoeling dat veel meer bermen, slootranden en dijken tussen Dinteloord en Steenbergen worden voorzien van planten die insecten aantrekken om de akkerbouwers te helpen.