Bergen op Zoom

Instrumentenmaker Jelle van Tilburg verliest de strijd tegen hersentumor

Foto: Omroep Brabant - Birgit Verhoeven

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Na een ongelijke en indrukwekkende strijd tegen een hersentumor is de Bergse instrumentenbouwer Jelle van Tilburg afgelopen zaterdag alsnog overleden. In het voorjaar van 2020 werd hij wereldnieuws omdat hij tijdens een hersenoperatie een nummer van Pink Floyd speelde op zijn gitaar.

Door: Hans-Jorg vam Broekhoven

Jelle was een gedreven man. Wie hem sprak over zijn vak, proefde de liefde voor muziek en snaarinstrumenten. Of beter nog: ‘fretted instruments’, een verwijzing naar de ingelegde balkjes in de hals van instrumenten als gitaren, basgitaren, mandolines en banjo’s. Het zelf maken, herstellen en zelfs restaureren ervan was een grote passie geworden in zijn leven.

Perfectionist

Hij leerde zich het vak grotendeels zelf. Eerder vertelde hij er eens over: “Ik speel al vanaf m’n twaalfde gitaar. Maar echt tevreden over de klank en bespeelbaarheid van instrumenten was ik niet. Dan ga je zelf sleutelen.” Vroeger voerde hij dat vak uit bij Koster Muziek, toen dat bedrijf ophield te bestaan begon hij voor zichzelf. Snel tevreden was de perfectionist in hem niet, daar waren zijn klanten dan weer heel blij mee. Het resultaat was een verfijnd instrument dat met veel liefde was vervaardigd of hersteld.

Wish You Were Here

Begin vorig jaar bleek dat Jelle een hersentumor had. “Ik was helemaal niet ziek, dus dat was wel even schrikken”, zei hij tegen Omroep Brabant. Hij besloot wakker te willen zijn tijdens de operatie in het Erasmus MC. En dan zelfs gitaar te spelen, dé manier om te checken of er tijdens de ingreep geen beschadigingen zouden ontstaan. Het filmpje waarin hij Wish You Were Here speelt, van Pink Floyd, ging de hele wereld over. Hij is zich daarnaast in gaan zetten voor het inzamelen van geld voor onderzoek naar dit soort tumoren. Het leverde ruim 11.000 euro op.

Het ging daarna eigenlijk heel goed met de Bergenaar. Hij had volop plannen, was aan het verbouwen, en rekende erop nog jaren van het leven te kunnen genieten. Dat liep dramatisch anders. Door zijn vrouw Kim is zaterdag bekendgemaakt, onder meer op Jelles eigen Facebookpagina, dat hij die dag is overleden. De schok is groot, blijkt uit de vele reacties op het nieuws. Jelle was niet alleen een gewaardeerd vakman maar ook iemand die zich graag en geregeld inzette voor goede doelen en anderen gelukkig maken.