Bergen op Zoom

Reuze gezellig! Internationale Reuzenstoet trekt door Bergen op Zoom

Elsa Kannekens Elsa Kannekens

Zondagmiddag vond de zevende editie van de Bergse reuzenstoet plaats. Er liepen niet alleen reuzengroepen vanuit heel Nederland mee. Ook internationale gezelschappen uit België, Frankrijk en Spanje waren te gast. “Bergen op Zoom heet niet voor niks de stad van stoet en spel.”

Aangekondigd door de stadsomroeper en vergezeld door muziek trokken 33 historische figuren en helden door het historische centrum van de stad. Het thema was ‘Mille Periculis Supersum’ ofwel ‘Duizend gevaren kom ik te boven’.

Jan metten Lippen

“Heldenverhalen kun je goed vertellen met reuzen”, vertelt Job de Bont, voorzitter van de Vereniging Bergse Stadsreuzen. “Het verhaal van de Bergse stadsreuzen begint bij Jan van Glymus, heer van Bergen op Zoom en bouwer van stadspaleis het Markiezenhof. In 1987 heeft de Vereniging Bergse Stadsreuzen een reus van hem gemaakt om hem wat extra status te verlenen.”

Deze reus, die vanwege zijn grote lippen beter bekend staat als Jan metten Lippen, heeft een relatie met Trui van den Toren. Zij is gebaseerd op Gertrudis van Nijvel, de patroonheilige van Bergen op Zoom. “In de geschiedenis hebben zij een leeftijdsverschil van 700 jaar, maar toch hebben zij samen twee kinderen: Toontje en Marieke”, aldus De Bont.

Zware taak

De reuzen vertrokken vanuit de Zuidzijde Haven richting de Bergse binnenstad. Dit was nog een hele klus. “In principe worden de reuzen door een persoon gedragen”, vertelt De Bont. “Het gewicht verschilt per reus, maar het is wel vrij zwaar. Het zal ongeveer zo’n 60 kilo zijn wat er op je schouders hangt.” De dragers wisselden elkaar gedurende de route daarom af.

Reuze gezellig

De stoet wordt eens in de vijf jaar georganiseerd. Wat het dit jaar nog unieker maakte, is dat het de eerste grote optocht was die weer door de stad trok na corona. Ondanks de regen, was de sfeer dan ook goed in de stad. “Bergen op Zoom is een stad van stoet en spel en iedereen zat erop te wachten op het moment dat het allemaal weer los kon gaan”, vertelt burgemeester Frank Petter. “Het hoort bij Bergen op Zoom.”