Roosendaal

Inwoners gemeente Roosendaal kunnen tegen kostprijs GFT-aanrechtbakje kopen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Inwoners van de gemeente Roosendaal kunnen bij de Kringloper een speciaal afvalbakje kopen voor op het aanrecht, tegen inkoopprijs. Hier kun je je groente- en fruitafval in bewaren, zodat je niet elke keer naar je kliko hoeft te lopen. Inwoners kunnen kiezen uit twee soorten. De gemeenteraad van Roosendaal wilde dat alle inwoners zo’n GFT-aanrechtbakje konden kopen tegen kostprijs. De raad wilde ook weten of de bijpassende afbreekbare afvalzakjes voortaan gewoon gratis in de plastic zak-automaten konden. Maar volgens wethouder Klaar Koenraad kostte het te veel geld om dat voor elkaar te krijgen. Daarom zijn ook de zakjes tegen kostprijs te koop bij de Kringloper.

De afbreekbare GFT-zakjes zijn al sinds 2020 tegen kostprijs te koop voor inwoners van Roosendaal. Maar daar komen nu ook de speciale GFT-aanrechtbakjes bij. “Binnenkort worden er ook 2 soorten GFTE bakjes verkocht door de Kringloper,” schrijft wethouder Klaar Koenraad aan de gemeenteraad. GFTE staat voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten. “Er is gekozen voor 2 verschillende bakjes, omdat wordt ingespeeld op de verschillende wensen van inwoners. Beide zijn antraciet van kleur en zijn gemaakt van 100% gerecycled kunststof uit Nederland.”

Keuze uit een dichte of een open bakje

Allebei de bakjes hebben een deksel en een handvat, zodat je er makkelijk mee naar de groencontainer loopt. Maar de ene is een dichte bak, de andere is opengewerkt met gaten in de wanden en het deksel. Het dichte bakje kan ook zonder afbreekbare vuilniszak worden gebruikt. En is ideaal voor grote gezinnen of huishoudens die het liefst elke dag of om de dag het bakje leeg maken. In het open bakje moet je wel een afbreekbare zak gebruiken. Maar je kunt hier dan wel een dag of zeven mee doen. Want de etensresten drogen snel uit door de open structuur en gaan dus amper stinken. Dit bakje is dus beter voor huishoudens met weinig etensresten.

Inwoners van Roosendaal kunnen de dichte bak kopen voor 8 euro 50. De open bak kost 9 euro, maar dat is inclusief een rol met zakjes. De GFT-aanrechtbakjes zijn te koop bij de Kringloper aan de Borchwerf 35c in Roosendaal. De gemeente Roosendaal gaat haar inwoners uitleg geven over de nieuwe GFT-aanrechtbakjes via Stadserf en sociale media. En op de bakjes zelf komt een sticker met informatie over het scheiden van etensresten.

Plan voor GFTE-afval bij hoogbouw in de maak

Koenraad werkt samen met afvalverwerker Saver ook nog aan een nieuw plan voor het ophalen van GFTE-afval bij flats. “Dit plan wordt op een later moment dit jaar aangeboden aan de raad,” aldus de wethouder. “In dit plan wordt ook het gebruik van GFTE bakjes meegenomen als stimulering om etensresten te gaan scheiden.” Het plan is nodig, omdat alle EU-landen vanaf 2024 verplicht zijn al het GFTE-afval gescheiden in te zamelen. Dus ook bij hoogbouw. “Afwijking is alleen mogelijk als dit technisch niet haalbaar is of het buitensporig hoge kosten met zich meebrengt.”