West-Brabant

Inwoners regio oefenen Taptoe-signaal voor Dodenherdenking

Matty van Geel uit Putte, Casper Tebbens uit Bergen op Zoom en Luc van Gaans uit Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Maandagavond 4 mei klinkt net voor 8 uur het Taptoe-signaal voor de Dodenherdenking. Om ons te herinneren dat we klokslag 8 uur 2 minuten stilte houden voor de slachtoffers van oorlogen. En door de coronacrisis zal het Taptoe-signaal deze keer net even anders gaan dan anders.

Dit jaar klinkt het Taptoe-signaal niet alleen bij oorlogsmonumenten, maar vanaf opritten, balkonnetjes, voor- en achtertuinen en uit slaapkamerramen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft alle blazers van Nederland opgeroepen mee te doen. Zodat we ook in coronatijd samen kunnen herdenken. En in onze regio zijn de muzikanten al druk aan het oefenen.

Matty van Geel uit Putte

Matty van Geel uit Putte speelt het Taptoe-signaal met haar bugel. “Ik doe vanavond mee met spelen bij de Dodenherdenking. Omdat ik het gewoon heel belangrijk vind dat mensen ook in deze tijd, ondanks dat ze niet samen kunnen zijn, dan wel een saamhorigheidsmoment hebben,” vertelt ze. “Ook om gewoon de doden te herdenken. Niet alleen vanuit de Tweede Wereldoorlog, maar ook gewoon de mensen die overleden zijn tijdens het coronavirus.”

Casper Tebbens uit Bergen op Zoom

Ook de jonge Casper Tebbens uit Bergen op Zoom neemt maandagavond de belangrijke taak op zich. Hij speelt het Taptoe-signaal met de trompet. En dat doet hij buiten in de tuin. “Omdat we natuurlijk vanwege het corona nu allemaal binnen zitten en ik toch deze bijzondere dag wou meegeven aan alle mensen in de buurt.”

Luc van Gaans uit Roosendaal

Luc van Gaans uit Roosendaal staat maandagavond met de trompet op het platdak. In een mooi, zwart pak. De ervaren muzikant vindt het belangrijk mee te doen aan de Dodenherdenking. Niet alleen vanwege het herdenken, maar ook om de belang van muziek te tonen. “Ik denk dat het, zeker in een tijd als nu, belangrijk is om de samenleving te laten voelen wat cultuur kan betekenen voor de samenleving. Dus als we op deze manier een bijdrage kunnen leveren in een tijd waarop de gezamenlijke en officiële herdenkingen niet mogelijk zijn, denk ik dat het heel erg goed is.”

Zelf oefenen, want lessen zijn uitgevallen

Het valt voor de jongeren nog niet mee om het Taptoe-signaal goed te spelen. Want door de coronacrisis hebben ze nu nauwelijks of zelfs helemaal geen muziekles. Ze moeten dus zelf uitvogelen hoe het moet, vertelt Matty. “In het begin ga je vooral heel technisch de noten lezen. En veel luisteren naar andere opnames, zodat het al in je gehoor zit. En zodra je dat hebt, kun je gewoon na beginnen spelen. En dan feedback vragen aan mensen van ‘goh, wat kan er nog verbeterd worden’.”

Casper had ook zo zijn eigen methode. “Het is natuurlijk in de coronatijd, dus heb ik geen les gehad. Toen ben ik een beetje zelf gaan experimenteren. Uiteindelijk heb ik wel nog een les gehad en daarin heb ik met mijn leraar de moeilijke dingetjes besproken,” vertelt hij. “En daarna ben ik zelf iedere dag een half uur gaan oefenen.”

“Omdat ie makkelijk is, is ie moeilijk”

Volgens Van Gaans is het op zich geen moeilijk muziekstuk om te spelen. “Het is een signaal dat aanvankelijk op een signaaltrompet gespeeld werd, zonder gebruik van ventielen. En dat is nog steeds zo, dus je speelt eigenlijk alleen op de natuurtonen het Taptoe-signaal,” legt de muzikant uit. “Dat is op zich niet moeilijk. Het is wel lastig met intoneren, dus je moet wel even goed weten hoe dat zit.” De Bergse Casper ziet dat net even anders. “Het lijkt heel makkelijk, omdat je geen ventielen gebruikt. Maar omdat ie makkelijk is, is ie moeilijk.”