Roosendaal

Is de Roosendaalse burgemeester van mening veranderd over legaliseren softdrugs?

Kitty Joachems Kitty Joachems

De Roosendaalse burgemeester Han van Midden maakt zich zorgen over de verharding van de drugscriminaliteit. Daarom pleitte hij afgelopen zaterdag in de media onder andere voor de legalisering van softdrugs. Tot grote verbazing van Alex Raggers en Eric de Regt van de VLP. “De gemeenteraad weet nog van niks.” Ze noemen ook het standpunt van de burgemeester verrassend. Daarom vragen Raggers en De Regt de burgemeester nu om opheldering.

“Als gemeenteraad moeten wij dit niet uit de media vernemen”, stelt Raggers. “We willen niet verrast worden door plannen van het college. Twee weken geleden spraken we nog met de burgemeester over hoe wij vinden dat college en raad met elkaar moet communiceren. Neem ons mee in de plannen zodat we kunnen meedenken.”

Van mening veranderd?

Ook het standpunt van Van Midden roept vragen op. Raggers: “we kennen onze burgemeester als een prettige, frisse wind in Roosendaal. Hij is heel energiek en enthousiast. In het verleden heeft deze burgemeester zich uitgesproken tegen legalisering van softdrugs. Dat was volgens hem niet de oplossing van dit probleem. We zijn dan ook verrast dat hij nu iets anders zegt.” De raadsleden vragen Van Midden wanneer en waarom hij van mening is veranderd.

Andere aanpak criminele drugsindustrie

Afgelopen weekend riep Van Midden samen met ruim veertig andere burgemeesters de Haagse politiek op tot een andere aanpak van de criminele drugsindustrie. In dit manifest doen zij een oproep voor het opzetten van de hele preventiekant. Daarbij hoort ook het mobiliseren van burgers.

Gevoelig punt

In de media sprak Van Midden zich dit weekend uit over de legalisering van softdrugs. De burgemeester zegt daarin ook dat hij zich bewust is van het feit dat dit gevoelig ligt. Volgens Van Midden zouden zonder dit punt vrijwel alle burgemeesters het manifest ondertekend hebben. In de media noemt Van Midden de illegale wietteelt de instapkaart naar grotere drugscriminaliteit. Hij is van mening dat dat moet worden aangepakt voordat het te laat is.

Lees ook: Burgemeesters zijn aanpak drugscriminaliteit zat: ‘Bananenrepubliek dreigt’

Coffeeshops in Roosendaal?

Volgens Raggers zal zo’n breed manifest wel iets in gang zetten. Zijn partij vraagt de burgemeester dan ook wat voor gevolgen hij verwacht voor Roosendaal als Den Haag dit manifest oppakt. “Wij zijn benieuwd naar de reactie vanuit Den Haag. En we willen van de burgemeester weten of dit volgens hem gevolgen heeft voor het huidige nul-beleid van coffeeshops in Roosendaal. Tegelijkertijd zijn we ook nieuwsgierig naar hoe het college gaat reageren op onze vragen”, besluit Raggers.

Lees ook: Bergse burgemeester wil geen vrije drugsverkoop, politiek teleurgesteld: ‘Zerotolerancebeleid is mislukt’