Halsteren

Is nieuwe bibliotheek in Halsteren de bieb van de toekomst?

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Met de verhuizing naar buurtcentrum De Wittenhorst, heeft de bibliotheek in Halsteren ruimere openingstijden gekregen. En hoewel het voor bezoekers en medewerkers wel even wennen was, om boeken uit te zoeken in het levendige buurthuis, lijkt het nieuwe bibliotheek-concept aan te slaan. Is dit de dorpsbibliotheek van de toekomst?

Wanneer je De Wittenhorst binnen loopt, zie je direct een boekenkast vol met kinderboeken. Even verderop staan de kasten voor het afhalen en inleveren van de boeken. Nog iets verderop staan de boekenkasten met boeken voor volwassenen. De mensen die door de gangen lopen, komen lang niet allemaal om boeken te lenen. Ze komen voor hun sport- of hobbyclub die een bijeenkomst houdt in het buurtcentrum.

Openingtijden

De op zichzelf staande bibliotheek was twaalf uur per week open. In de huidige vorm kunnen bezoekers dagelijks boeken halen en brengen. “Het gebruik is aanzienlijk toegenomen. Wat we terugkrijgen van mensen is dat ze het echt heel fijn vinden dat ze niet meer afhankelijk zijn van maar een paar openingsuren in de week, maar dat ze eigenlijk op ieder moment dat het hen uitkomt langs kunnen komen”, zegt Pascale van Zuilen, manager Publieke Dienstverlening.

Dorpsbibliotheek van de toekomst

Het is voor Bibliotheek West-Brabant de eerste keer dat er een bibliotheek in deze vorm is gemaakt. “De boekenkasten staan geslingerd door het gebouw. We zijn niet meer op zoek naar een eigen ruimte met een afsluitbare deur”, zegt Van Zuilen. Of dit de dorpsbibliotheek van de toekomst is moet volgens haar nog blijken. Aan de positieve reacties van bezoekers zal het in ieder geval niet liggen, zegt ze.