Roosendaal

Islamitische gemeenschap wil eeuwigdurende grafrust in Roosendaal

Islamitische begraafplaats in Bergen op Zoom © ZuidWest TV

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Roosendaalse moslims willen graag begraven worden op een islamitische begraafplaats, met eeuwigdurende grafrust. Eén probleem: zo’n begraafplaats is er niet in de gemeente. De van origine Turkse Selda Bozkurt van de fractie Burgerbelangen stelt daarom raadsvragen.

Bozkurt wil weten of het college bereid is om een islamitische begraafplaats met eeuwigdurende grafrust of voor onbepaalde tijd te realiseren in de gemeente.

Schaarste aan graven

Volgens haar kiezen moslims er steeds vaker voor om in Nederland begraven te worden. Er is daardoor schaarste aan graven op islamitische begraafplaatsen ontstaan, schrijft het raadslid in haar brief.

De coronacrisis speelt hierin ook een belangrijke factor: Turkse overledenen mochten alleen onder strenge voorwaarden terugkeren naar hun vaderland, Marokko gooide zijn grenzen vrijwel helemaal dicht. Een laatste rustplaats in Nederland was daardoor vaak de enige optie.

Jonge moslims willen daarnaast steeds vaker hier begraven worden, doordat ze Nederland als ‘hun land’ beschouwen, aldus Bozkurt. Het scheelt ook een verre reis.

Graf ruimen uit den boze

Volgens islamitische regels moet een overledene namelijk zo snel mogelijk begraven worden. Het liefst zelfs binnen 24 uur na de dood,’ legt Bozkurt uit in haar brief. Een islamitisch graf ruimen is daarnaast uit den boze. Als een overleden moslim zich buiten het graf bevindt, zal deze namelijk alleen maar lijden. Door het tekort aan graven kan de eeuwige grafrust daarentegen moeilijk gegarandeerd worden.

De islamitische begraafplaats in Bergen op Zoom garandeert dit, sinds 2019, wel en was hiermee de eerste van Brabant. Ook de joodse begraafplaats kent de eeuwige grafrust. Bozkurt wil weten of dit op een islamitische begraafplaats in Roosendaal ook mogelijk is. Deze graven worden namelijk niet geruimd. Dit in tegenstelling tot ‘normale’ graven, die geschonden worden als het grafrecht is verlopen.

Bozkurt is benieuwd of het college weet heeft van deze behoefte vanuit de islamitische gemeenschap. Overigens bezocht de fractie van de Roosendaalse Lijst onlangs al de Marokkaanse moskee. Daar spraken zij met de gemeenschap, over hun wens voor een islamitische begraafplaats in de gemeente. Of die er daadwerkelijk komt, is nog rustig afwachten.

Lees ook: Islamitische begraafplaats in Bergen op Zoom krijgt eeuwig grafrecht