Bergen op Zoom

Jazzboz voegt quiz toe aan schoolconcert

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

We staan aan de vooravond van Jazzboz 2021. Normaal begint het festival met een schoolconcert in de Maagd, dit jaar werd het anders aangepakt. 45 klassen van groep 7 en 8 deden vanuit hun eigen school mee aan de Jazzquiz. De nieuwe werkwijze viel in goede aarde van leerlingen, leraren en de organisatie.

Al ruim voor het festivalweekend hebben de scholen lespakketten gehad. In de werkboekjes staan songteksten, vragen en weetjes die allemaal met jazzmuziek te maken hebben. “Dat bouwt zich op tot de grande finale die vandaag plaatsvindt”, zegt Bart Aarts, voorzitter van Jazzboz. “Als de kinderen goed hebben opgelet dan moeten ze alle vragen kunnen beantwoorden.”

Jazzconcert

De vragen worden gesteld tijdens een in de Maagd opgenomen jazzconcert dat op vrijdagochtend te zien is in 45 klassen in Bergen op Zoom. Juf Jeaninne van Meel maakte al verschillende jazzconcerten mee in de Stoelemat en de Maagd. “Voorgaande jaren toen het schoolconcert gewoon gegeven werd in de Maagd was het een heel ander soort setting. Als ik nu zie hoe ze bezig zijn met het hele gebeuren, dan zie ik dat de enthousiasme er vanaf spat. Het heeft grote meerwaarde en is misschien ook wel iets voor in de toekomst”, zegt ze. Naast de vragen worden er bekende nummers gespeeld, waar de kinderen enthousiast op meedansen en meezingen.

Evaluatie

Ook de organisatie van Jazzboz evalueert deze vernieuwende manier van presenteren. “Er is niks mooier dan duizend kinderen in een dampende Maagd hebben al start van Jazzboz. Wat we nu doen is een goed alternatief daarvoor. We moesten proberen om de jazz naar de mensen toe te brengen in plaats van andersom”, merkt Aarts op.

Herkenning

De jeugd heeft de toekomst, luidt de gedoodverfde uitspraak die hoog in het vaandel staat bij het Jazzboz-bestuur. “We zijn opgericht om jazzmuziek te stimuleren. Het is heel aardig om te laten zien dat jazz al heel oud is en dat het voor bepaalde muziekstromen de basis is geweest. Om dat te kunnen laten zien aan die kids, dat is hartstikke leuk”, zegt Aarts. ”Het is herkenning, cross-over, het samensmelten van culturen. Het is eigenlijk de maatschappij!”

Winnaars

Ondanks het enthousiasme van de leerlingen grepen de Aanloop net naast de eerste prijs. Die ging naar groep 7a van school oost en naar groep 8b van Toermalijn.