Jeugdraad Bergen op Zoom kondigt nieuwe plannen aan

De jeugdraad van Bergen op Zoom heeft sinds 3 februari een nieuw bestuur. Het nieuwe bestuur bestaat uit voorzitter Marc Chavardès (19), secretaris Lara Bilogrevic (16) en penningmeester Bryan Wierckx (19). Zij vertellen over de plannen die zij hebben voor de jeugd van Bergen op Zoom.
Op dit moment is de jeugdraad bezig met drie onderwerpen. Het eerste actuele thema is een vervolg op de verkeersveiligheid rondom scholen. De rotonde bij de Zoomdam is een goed voorbeeld daarvan. Dagelijks fietsen daar veel jongeren, maar de rotonde is een onoverzichtelijk punt. Het advies over fietsveiligheid is daarom nu uitgebreid naar meerdere gevaarlijke punten rondom scholen. Dit is door de gemeenteraad opgepakt. Op meerdere plekken zijn extra borden, drempels en dode hoek spiegels geplaatst. Zo wordt de veiligheid van de fietsers gewaarborgd.
Advies over uitgaan in Bergen op Zoom
Het tweede advies gaat over uitgaansgelegenheden in Bergen op Zoom. “Wij zien dat heel veel jongeren wegtrekken uit de stad en dat Bergen op Zoom aan het vergrijzen is”, legt Marc uit. Door de uitgaansgelegenheden te verbeteren hoopt de jeugdraad dat jongeren meer in de stad blijven. Op dit moment is het bestuur nog aan het onderzoeken wat er precies verbeterd kan worden. Dit doen zij door in gesprek te gaan met horecaondernemers om te horen wat er volgens de ondernemers beter kan.
Het grootste advies waar de raad nu mee bezig is, gaat over Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Dit zijn richtlijnen voor een betere wereld. “Wij willen kijken hoe we de SDG binnen de stad in combinatie met toerisme vorm kunnen gaan geven. Ook willen wij kijken hoe dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van de regio”, vertelt Bryan. Het bestuur wil dus graag in kaart brengen wat er nodig is om Bergen op Zoom aantrekkelijker te maken voor jongeren, zowel voor inwoners als bezoekers. Bijvoorbeeld door evenementen te organiseren, meer voorzieningen of betere promotie van de stad.
Slecht betrokken
Ondanks dat het eerste advies is opgepakt door de gemeenteraad, vindt het bestuur dat zij nog steeds te weinig betrokken worden. Met name bij plannen die betrekking hebben tot jongeren voelt de jeugdraad zich niet gehoord. “Laatst is er een motie geweest over meer woningbouw voor jongeren en daar zijn wij helemaal niet bij betrokken geweest”, vertelt Bryan. “Dat vind ik echt slecht.” Lara voegt toe: “Wij weten vaak ook niet waar de gemeenteraad mee bezig is. Daar komen wij als jeugdraad als laatste pas achter.” Het bestuur vindt dat de gemeenteraad hen gelijk bij de besluitvorming moet betrekken.
Maar zij laten zich niet uit het veld slaan. “Wij zijn een actieve groep”, vertelt de voorzitter. “Wij blijven tijdens de vergaderingen aankaarten dat de gemeenteraad ons kan bereiken en inzetten voor onderwerpen die betrekking hebben op jongeren.” De vervolgstap is volgens het bestuur dat de gemeenteraad hen inzet waar zij voor nodig zijn. “Het leukste is natuurlijk om gevraagd advies te geven. Je voelt dan dat je mening er wat toedoet.”
Doorpakken
De jeugdraad wordt dan misschien nog niet zoveel betrokken door de gemeenteraad, maar ze krijgt wel steeds meer naamsbekendheid. De bestuursleden willen graag nog meer stappen maken. “Wij willen iedere maand een contentkalender maken. Daarmee proberen wij te laten zien dat wij actief zijn en dat mensen ons dus online vaker tegenkomen”, vertelt secretaris Lara.
Het zou top zijn als die trend doorzet
Het bestuur hoopt meerdere dingen te blijven bereiken dit jaar. “Het is belangrijk dat het werk wat wij leveren kwalitatief goed is”, vertelt Bryan. Verder hopen zij meer leden te kunnen krijgen. “Afgelopen jaar zijn wij alleen maar aan het groeien en het zou top zijn als die trend doorzet”, vertelt Marc.