Bergen op Zoom

Joey van Aken (PvdA) wil first time voters naar stembus trekken

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Om in maart volgend jaar meer mensen die voor het eerst mogen stemmen naar de stembus te krijgen, wil Joey van Aken (PvdA) weten of de gemeente Bergen op Zoom hier extra aandacht aan gaat besteden. Ook in de gemeente Roosendaal hebben partijen dezelfde vragen gesteld, weet Van Aken. “Het is een onderwerp dat best wel speelt op lokaal niveau.”

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, kwam één op de drie first time voters niet opdagen. Van Aken vindt dat er meer gedaan moet worden om jongeren naar de stembus te trekken. “Er zijn veel onderwerpen die hen raken.”

Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen

‘De politiek bemoeit zich sowieso met jouw leven, dus kun je je er maar beter een beetje tegenaan terug bemoeien op een manier die bij jou past’, valt te lezen in het boekje Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen. Hierin richten Titia Hoogendoorn en Nienke Schuitemaker zich op first time voters en iedereen die voor het eerst bewust wil stemmen. Van Aken deelt hun mening. “Het is belangrijk dat zij hun stem laten horen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.”

Om hen meer bij de lokale politiek te betrekken, probeert de Bergse PvdA de jeugd te bereiken via Instagram en diverse activiteiten. Hierin wordt stilgestaan bij wat zij in de toekomst graag zouden willen zien in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat.

Stemgerechtigde leeftijd omlaag

In Amsterdam en Rotterdam mogen 16-jarigen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen al stemmen. Overigens alleen op wijkraden en buurtcommissies. Om ervoor te zorgen dat first time voters het rode potlood sneller in handen nemen, zou het volgens Van Aken een goede oplossing zijn als de stemgerechtigde leeftijd omlaag gaat. “Het is een mooie mogelijkheid om te kijken wat de jeugd op wijk- en buurtniveau wil. Aan de andere kant: Bergen op Zoom heeft een jeugdraad, die goed van zich laat horen. Dat is ook een podium voor first time voters.”

Wat Van Aken betreft moet er niet alleen in aanloop naar de gemeenteraad aandacht komen voor de jeugd. Hij vindt dat dit vier jaar lang doorgetrokken moet worden. “We moeten ze warm maken voor de politiek.”

Binnen nu en een maand verwacht hij antwoord te krijgen van het college. “Na de kerstvakantie zullen de politieke campagnes starten. Ik roep partijen op om meer aandacht te schenken aan first time voters.”