Roosendaal

Johannes (87) was twee keer bijna slachtoffer van cybercrime

Johannes vertelt zijn verhaal tegen rechercheur Christiaan van den Berg.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Nog niet eerder in zijn leven was de 87-jarige Johannes uit Roosendaal door zijn bank gebeld. Tot 14 juni 2022. “Er zou iets niet in orde zijn met mijn bankpas en pincode. Of ze ‘s avonds even met twee man langs mochten komen om nieuwe pasjes af te geven.” Hij ging er eerste instantie mee akkoord. “Maar ik begon toch te twijfelen, het voelde niet goed.”

Johannes besloot zelf zijn bank nog eens te bellen. “Die wisten van niks! Ik was door oplichters gebeld.” En dus volgde een telefoontje naar de politie. Johannes kwam bij rechercheur Christiaan van den Berg terecht en deed vervolgens aangifte.

Een paar weken later is het weer raak. Opnieuw wordt Johannes gebeld door bankmedewerkers. Er zouden duizenden euro’s van zijn rekening zijn afgeschreven, maar zij hadden het geld veiliggesteld en wilden dat graag langs komen brengen. “Ik wist gelijk dat dit oplichters waren”, vervolgt hij. “Ze hadden het over bedragen, nou, dat heb ik echt niet op mijn rekening staan hoor!”

Keuzes maken

Er volgde een nieuw telefoontje naar de politie. “Ik speelde het spelletje met de oplichters mee. De politie zou op de tijd van de afspraak namelijk ook naar mijn huis komen, om ze op heterdaad te betrappen.” Maar helaas, er is nooit een bankmedewerker aan de deur gekomen. “Ik denk dat ze de politiemensen hebben gezien, en wisten dat ik ze door had.”

Dat was de bedoeling volgens rechercheur Van den Berg. “Soms maken we de afweging of we een boef willen vangen, of dat we ze goed laten schrikken”, legt hij uit. “Deze keer hebben we voor het afschrikken gekozen.” Die tactiek heeft gewerkt, want sindsdien is Johannes niet meer lastig gevallen door neppe bankmedewerkers.

Tips

Ondanks zijn leeftijd, beseft Johannes goed dat hij geluk heeft gehad dat hij de oplichters herkende. “Ik ben sowieso erg voorzichtig”, verklaart hij. “Ik heb bijvoorbeeld een trap voor mijn deur gezet, zodat er flink kabaal ontstaat als inbrekers mijn huis binnendringen.”

En wat voor tips Johannes heeft voor anderen? “Doe nooit zomaar de deur open, al helemaal niet als het donker is. Bel bij twijfel de politie en je bank. Mij zullen ze in ieder geval niet meer hebben!”

Lees ook: Online challenge behoedt West-Brabant voor cybercriminaliteit