Bergen op Zoom

Jonge atleten organiseren zelf internationale atletiekwedstrijd

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Ze zijn tussen de 22 en 25 jaar oud, en organiseren een grote internationale atletiekwedstrijd. En dat speciaal ter ere van de overleden spadotrainer Jan Dietvorst. Zondag 9 juli vindt de Jan Dietsvorst Memorial plaats bij atletiekvereniging Spado in Bergen op Zoom.

Druk overleggend staan organisatoren Tommie Sinke (25) en Guus Nijkamp (23) op de baan. “Misschien kunnen we deze doeken beter ergens anders hangen”, oppert Tommie. Nog maar een paar dagen en dan is het zover. “Het is echt nog de puntjes op de i zetten.”

Ode aan Jan Dietvorst

Het idee voor de wedstrijd ontstond na het overlijden van Jan Dietvorst, hij gaf training in verschillende disciplines bij Spado. “We wilden hem graag eren, en dat besloten we in de vorm van een wedstrijd te doen”, vertelt Tommie. Samen met vier anderen heeft hij die taak op zich genomen. “En dat zijn we blijven doen, ieder jaar met grotere ambities.”

Met een vijfkoppig team organiseren Tommie en Guus de wedstrijd. Dit jaar komen er zelfs atleten uit Egypte, Letland, Israël, Australië, Zuid-Afrika, Chili, België en Duitsland. “Toen we de inschrijvingen uit die landen zagen konden we het niet meteen geloven, wel echt gaaf”, zegt Guus trots.

World Athletics

Dat de wedstrijd in slechts een paar edities is uitgegroeid tot een grote internationale wedstrijd, is best bijzonder. “Maar dat komt denk ik doordat wij allemaal veel ervaring hebben in de atletiekwereld”, legt Tommie uit. Zo is Tommie bijvoorbeeld actief als stadionomroeper op nationaal niveau en doet Guus op landelijk niveau hordelopen. Ook de andere mannen doen op een hoog niveau atletiek. “We hebben dus veel connecties en weten hoe een wedstrijd eraan toe gaat”, aldus Tommie.

De wedstrijd is door World Athletics erkend. “Dat betekent dat de prestaties die hier neergezet worden, geldig zijn voor toelatingseisen voor internationale wedstrijden”, legt Guus uit. “Er staan niet zoveel wedstrijden op die lijst, daarom zijn er nu zoveel buitenlande aanmeldingen denk ik.”

Enthousiasmeren

Zondag starten de wedstrijden om 12 uur ‘s middags. “Er komen ook nog zo’n 70 basisschoolleerlingen van LPS langs om te kijken hoe zo’n wedstrijddag eraan toe gaat. Zij mogen ook echt op de baan rondlopen als de wedstrijden bezig zijn”, vervolgt Guus. “Op die manier hopen we de jeugd te enthousiasmeren voor atletiek”, vult Tommie aan.

Hoe de dag verder gaat verlopen, is terug te vinden op de website van atletiek.nu.