West-Brabant

Jongeren kunnen messen inleveren tijdens landelijke actie

Een eerdere actie in Den Haag leverde 669 wapens op. (Foto: Politie)

Laura Vermunt Laura Vermunt

Jongeren kunnen tussen 11 oktober en 18 oktober op het politiebureau in Roosendaal en Bergen op Zoom hun steekwapen inleveren. Samen met ruim 200 andere gemeenten doen zijn mee aan de landelijke inleveractie. Wie zijn steekwapen inlevert, doet dit anoniem en krijgt geen straf. In de gemeente Woensdrecht is geen locatie en wordt verwezen naar een buurgemeente.

Met de slogan ‘Drop je knife en doe wat met je life’, startte de overheid de campagne om het messenbezit onder jongeren tegen te gaan. Dit landelijk initiatief is een onderdeel van het actieplan Wapens en Jongeren, dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en minister Dekker (Rechtsbescherming) vorig jaar november presenteerden. Een eerdere poging om een landelijke inzamelactie te organiseren werd, ondanks een meerderheid in de Tweede Kamer, van de baan geschoven.

Lokaal voorstel niet uitgevoerd

Ruim twee jaar geleden diende VVD-raadslid Dominique Hopmans een motie in voor een lokale inleverdag in Bergen op Zoom. Eerdere acties van onder meer de gemeenten Helmond, Den Haag en Rotterdam bleken succesvol. Daarnaast werden er in de gemeente ook bovengemiddeld veel geweldsmisdrijven gepleegd.

Het voorstel werd aangenomen, maar van een wapeninzameldag is het nooit gekomen. Hij vindt het goed dat Bergen op Zoom zich nu aansluit bij de landelijke actie. “Ieder wapen is er één.” De actie draagt volgens hem bij om de veiligheid van de burgers te waarborgen.

Tijdens de landelijke inzamelweek nemen sommige gemeenten ook vuurwapens aan. Dat kan niet anoniem, in tegenstelling tot de messen. De politie zal onderzoeken of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. Mocht dit het geval zijn, dan zal de aangever van het wapen alsnog de status van verdachte krijgen.