Roosendaal

Jongerenroos voor Luke Govers en Roman Roks

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De twee tieners Luke Govers en Roman Roks hebben Jongerenrozen gekregen van de gemeente Roosendaal. Ze kregen de onderscheiding voor hun inzet voor de Roosendaalse samenleving. Burgemeester Han van Midden heeft de Jongerenrozen maandagavond uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst in Openluchttheater Vrouwenhof.

De Jongerenroos is een onderscheiding voor inwoners tot 25 jaar. Burgemeester en wethouders van Roosendaal vragen altijd advies aan de Jongerenraad over de genomineerden. Die kozen deze keer voor Govers en Roks. Normaal gesproken zouden de Jongerenrozen al uitgereikt worden bij de Nieuwjaarsbijeenkomst. Maar dat kon dit jaar niet door de coronamaatregelen. Daarom zijn de prijzen maandag alsnog uitgereikt.

Govers heeft passie voor kunst

Luke Govers krijgt de Jongerenroos voor zijn inzet voor jeugdtheater. De gemeente noemt het bewonderenswaardig dat hij op de leeftijd van 17 jaar een theaterclub heeft opgericht op het Jan Tinbergen College. En dat hij daar maar liefst 30 leerlingen enthousiast voor heeft gemaakt. “Dit getuigt van enthousiasme en passie voor kunst, maar ook doorzettingsvermogen,” zo laat de gemeente weten.

Govers is adviseur van theater De Kring over voorstellingen voor jongeren en één van de Theaterkijkers. Tijdens de corona-lockdown hield hij contact met zijn theaterclub en met andere Theaterkijkers door vlogs te maken, korte videofilms. Hiervoor interviewde hij artiesten over wat de lockdown met hen deed. “Luke heeft een hart voor cultuur en is daarmee een ware cultuurambassadeur onder jongeren in Roosendaal,” aldus de gemeente.

Roks werkt hard op de kinderboerderij

Roman Roks zet zich al bijna zijn halve leven in voor kinderboerderij Minnebeek in de wijk Tolberg. Hij werkt daar al zeven jaar mee en hij is pas 15 jaar oud. “Hij zorgt er mede voor dat de dieren verzorgd worden, de hokken worden schoongemaakt en verricht verder alle voorkomende werkzaamheden,” roemt de gemeente zijn inzet.

Volgens de gemeente Roosendaal zou de kinderboerderij misschien niet eens kunnen bestaan als er geen vrijwilligers waren zoals Roks. “Weer of geen weer: Roman is een harde werker, altijd vriendelijk en vrolijk. Hij laat anderen zien dat je je met vrijwilligerswerk nuttig maakt.”

Je kunt nomineren tot en met 1 november

De gemeente Roosendaal reikt de Jongerenroos uit sinds 2019. De prijs is voor inwoners tot 25 jaar die zich “op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Roosendaalse samenleving”. Het is de bedoeling weer enkele Jongerenrozen uit te delen op de Nieuwjaarsreceptie van 2022. Je kunt mensen nomineren tot en met 1 november.