Ossendrecht

Kalmthoutse Heide krijgt 3 officiële mountainbikeroutes

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Mountainbikers krijgen een eigen plek in Grenspark Kalmthoutse Heide. Er worden drie mountainbikeroutes aangelegd die onderling met elkaar worden verbonden. Ze moeten nog dit jaar klaar zijn. De gemeente Woensdrecht en Staatsbosbeheer krijgen bij de aanleg hulp van vrijwilligers. Samen willen ze van Woensdrecht een nóg sterkere fiets- en wielergemeente maken.

Mountainbikers zie je nu ook al Grenspark Kalmthoutse Heide. Maar tot nu toe hadden ze geen specifieke eigen routes. Daarom zijn de gemeente Woensdrecht en Staatsbosbeheer begonnen met de aanleg van drie mountainbikeroutes die onderling met elkaar verbonden zijn. “Waardoor ze echt gericht op een leuke en uitdagende manier hun sport kunnen beoefenen,” vertelt Tim Rommens, boswachter bij Staatsbosbeheer.

Hoogteverschillen maken het leuk

Jan Weverbergh coördineert de aanleg van de routes. Hij is enthousiast over de mogelijkheden op de Kalmthoutse Heide. “De hoogteverschillen zijn hier heel leuk voor mountainbikers. We hebben ook gekozen voor het bosgebied, omdat dat het minst schade aan de natuur maakt,” legt hij uit. “Maar het zijn vooral de uitdaging en de aantrekkelijkheid voor mountainbikers die hier hebben meegespeeld.”

Volgens boswachter Rommens worden de mountainbikeroutes ook aangelegd om de verschillende soorten bezoekers van de Kalmthoutse Heide uit elkaar te houden. Wandelaars hebben een andere behoefte dan fietsers. Ook helpen de routes om de mountainbikers uit de kwetsbare delen van de natuur te houden. Eppo Cleiren is er blij mee. Hij helpt als vrijwilliger bij de aanleg van de routes, maar pakt zelf ook graag zijn mountainbike om de bossen in te gaan.

Routes voorkomen schermutselingen

“Ik fiets hier al ruim 30 jaar door de bossen heen. Je hoort natuurlijk als mountainbiker wel ’s de verhalen dat er toch wat schermutselingen zijn tussen wandelaars en fietsers,” vertelt Cleiren. “En die mountainbikeroutes, dat geeft weer een scheiding in die verkeersstromen.” Bovendien vindt hij dat Woensdrecht niet kon achterblijven. “De gemeente Woensdrecht geeft zich natuurlijk uit als wielergemeente. Alleen ja, je mist nog eigenlijk dat stukje mountainbiken.”

De nieuwe routes zijn bedoeld voor beginnende tot ervaren mountainbikers. Dus er komen geen extra uitdagende installaties op de Kalmthoutse Heide. “We houden de route heel natuurlijk. En rijdbaar voor iedereen die over een mountainbike beschikt,” aldus Weverbergh. De routes zijn ook alleen voor fietsen en niet voor gemotoriseerd verkeer, zoals quads of motoren. Als het goed is, zijn alle drie de routes in december klaar en kunnen de lussen open die de routes met elkaar verbinden.