Bergen op Zoom

Kapper Anouar wil naam zuiveren na aanslag: ‘Ik ben slachtoffer, geen dader’

Han Verbeem Han Verbeem

Kapper Anouar uit Bergen op Zoom wil zijn naam zuiveren. Afgelopen weekeinde is zijn kapperszaak getroffen door een aanslag. Onbekenden schoten een kogel door de etalageruit van zijn kapsalon in de Kastanjelaan. Anouar is slachtoffer maar hij voelt zich behandeld als dader. In de media verschijnen publicaties waarbij de aanslag in verband wordt gebracht met drugshandel in de straat. Ten onrechte, benadrukt hij: “Daarmee heb ik ab-so-luut niets te maken.”

De kogel heeft een vuistgroot gat achtergelaten in de ruit, het interieur van de kapperszaak was een ravage. “Overal lagen glasscherven en splinters”, zegt Anouar. Het voorval gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag, rond één uur. De politie kwam langs bij de geschrokken kapper en deed sporenonderzoek. Op dat moment was niet duidelijk wat er door de ruit was gegaan. “Ik dacht nog aan een steen”, zegt Anouar. Pas de volgende dag moest hij uit de kranten vernemen dat er was geschoten en dat de agenten een kogel hadden aangetroffen.

Pechvogel

De toedracht van de schietpartij is nog onduidelijk en de politie heeft de zaak in onderzoek. Inmiddels heeft de kapper wel met een rechercheur gesproken en volgens hem zou er sprake zijn van pure pech: er was geschoten vanuit de Papaverstraat en de kogel ging dwars door een auto en belandde uiteindelijk in zijn winkelruit. “Ik ben een pechvogel”, verzucht de kapper. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het inderdaad één van de scenario’s is waar rekening mee wordt gehouden. “We zijn nog volop bezig met het onderzoek”, aldus de woordvoerder.

Maar inmiddels gaan de praatjes rond. Want als er iets aan de hand is bij een Marokkaanse kapper, dan zal het zogezegd wel niet pluis zijn. En dan wordt een cafémoord van ruim een jaar geleden (“toen wás mijn zaak er nog niet eens”) er ook bijgehaald. Of een voorbijgangster die een zakje cocaïne op straat had aangetroffen. Allemaal voorvallen die niets met Anouar’s kapperszaak te maken hebben. “Maar sommige media nemen het klakkeloos over en leggen verbanden die er niet zijn.”

Camera’s

Anouar vindt het jammer dat mensen vooral óver hem spreken en niet mét hem. “Onlangs zijn er huis aan huis brieven bezorgd over het plaatsen van bewakingscamera’s in de Kastanjelaan. Overal, behalve bij mij. Dat zegt wel wat.”

Vergrootglas

Toch begrijpt de kapper het gevoel van onrust in de wijk, want er wordt gedeald op straat. “Niet alleen hier maar ook een paar straten verderop. Door de voorvallen liggen we wél onder een vergrootglas”, zegt hij. En ja, er komen jonge klanten in zijn zaak die met peperdure auto’s voorrijden. “Maar ik ga niet vragen hoe ze daar aan komen. Dat zijn mijn zaken niet.” En waarom zou hij ook, want bij de supermarkt hoeven de klanten aan de kassa ook niet uit te leggen waarom ze dure horloges dragen.

Trots

Ondanks het schietincident gaat Anouar gewoon door met knippen. De scherven zijn geruimd en binnenkort wordt de ruit vervangen. “Mijn bedrijf bestaat nog maar kort en ben zelfs nog bezig met de afronding van mijn opleiding. Hier zit al mijn werk in.” Want hij en zijn vader hebben veel tijd en moeite besteed aan het opbouwen en inrichten van de kapperszaak. “Daar ben ik trots op en ik laat me niet afschrikken. Ik ben niet bang, ik heb niets gedaan en heb niets te vrezen.”

Lees ook: Kapsalon beschoten in Bergen op Zoom, gat zo groot als tennisbal in de ruit