Wouw

Kasteel van Wouw nu ook onderdeel van Alliantie Zuiderwaterlinie

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Zuiderwaterlinie is weer een ‘parel’ rijker: het Kasteel van Wouw. Donderdagochtend tekenden de gemeente Roosendaal als nieuwkomer de alliantie samen met de gemeentes Bergen op Zoom, Tholen en Steenbergen.

Het Kasteel van Wouw is één van de laatste schakels in de lange ketting van de Zuiderwaterlinie. “Misschien duiken er de komende jaren nog wel nieuwe parels op, maar voor nu zijn we echt heel ver compleet”, vertelt gedeputeerde en voorzitter van de Zuiderwaterlinie Jos van der Horst. De Zuiderwaterlinie is een lange ketting van historische vestingsteden en hun omgeving, verbonden door het Nederlandse verhaal van verdedigen met water. En het Kasteel van Wouw is daar nu dus ook onderdeel van.

Dank aan vrijwilligers

Bijzonder aan deze ‘nieuwe’ parel, is dat het compleet heropgebouwd is door vrijwilligers. “De restauratie is echt van onderaf begonnen”, vertelt Kasteel van Wouw-secretaris René Hermans. “Normaal begint zoiets bij de gemeente en die zoeken dan vrijwilligers. Wij zijn juist als vrijwilligers begonnen en hebben daarna pas contact gekregen met de gemeente en organisaties.”

“Toen we hier begonnen was het gewoon een weiland met een paar verhogingen erin”, vervolgt Hermans. “Dan verwacht je niet dat we bijna twintig jaar later de wallen en de gracht terug hebben. Dat hebben we echt nóóit verwacht.” Maar met een hoop vrijwilligers en dik 20-duizend werkuren later, is het de groep wel gelukt. “Dolgelukkig zijn we daar mee. En we zijn nog steeds niet klaar hoor.”

Toeristische kaart

De deelname aan de Zuiderwaterlinie betekent niet alleen deelname aan het historisch feit, meent wethouder Arwen van Gestel. “We willen dit kasteel verder ontwikkelen voor toerisme en recreatie. En het is mooi dat we óns verhaal mogen vertellen op een groter toneel.”

Aan het kasteel verder zal niet meer zoveel gebeuren. “Dat hebben de vrijwilligers echt prachtig mooi bloot gelegd. We willen als gemeente wel het dorp Wouw op onze toeristenkaart zetten, samen met de Lambertuskerk en Molen De Arend.”

Het Kasteel van Wouw in 2022.
Lees ook: Kasteel van Wouw wordt onderdeel van Zuiderwaterlinie Lees ook: Plannen voor verdere ontwikkeling Zuiderwaterlinie: ‘Het is zo belangrijk’