West-Brabant

Katholieke kerk moet meer naar buiten: Missionaire Teams maken toekomstplannen

Foto: Corey Collins via Unsplash

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het bisdom Breda wil dat de katholieke kerk veel vaker onder de mensen komt. Vijf Missionaire Teams gaan bedenken hoe ze dat het beste kunnen doen. Bisschop Jos Liesen heeft het bisdom onderverdeeld in vijf zones waar die teams gaan werken. Er zitten dus meerdere parochies in een zone. Maar het bisdom benadrukt dat dit geen voorbereiding is voor verdere fusies. De eigen pastorale teams en besturen blijven gewoon bestaan. De gezamenlijke Missionaire Teams komen er bij.

Pastores binnen het bisdom Breda hadden donderdag een studiedag. Daar hebben ze uitleg gekregen over de Missionaire Teams. De aanwezigen kregen de belofte dat de nieuwe werkwijze niets te maken heeft met fusieplannen. “Ik was er ook bang voor, maar dat is echt niet de bedoeling,” vertelt pastoor Maickel Prasing van de Immanuel Parochie in Zevenbergen. “Ik ben op de studiedag redelijk gerustgesteld. Er zijn geen angstverhalen dat het één groot gebied wordt.”

Parochies moeten er op uit trekken

Het bisdom Breda werkt al langer aan de omvorming tot Missionaire Kerk. De parochies moeten het katholieke geloof door laten klinken tot ver buiten de muren van de kerk. “Parochies (pastores, bestuurders en parochianen) moeten ‘er op uit trekken’ om het Goede Nieuws van Jezus Christus te laten klinken,” schrijft het bisdom Breda op haar website. “Dat vraagt niet alleen een aanpassing van werkwijzen, maar ook nieuwe wijzen van denken en beleven. Het vraagt om een nieuwe cultuur in de parochies.”

Prasing beseft dat die verandering binnen de katholieke kerk nodig is. “We gaan af van een volkskerk, waarbij je bij je geboorte automatisch protestant of katholiek was en automatisch binnen je eigen zuil gedoopt werd. Dat is niet meer.” Wat er uiteindelijk voor in de plek moet komen, gaan de Missionaire Teams bekijken. En dat kan per zone anders zijn. Want in een stad kunnen andere keuzes nodig zijn dan in een dorp.

Niet bekeren, maar inspireren

De term missionaire kerk doet al snel denken aan de vroegere missies in andere landen. En aan het bekeren van mensen tot het christelijk geloof. Maar daar voelt Prasing weinig voor. “Bekering vind ik onaangenaam. Op één of andere manier moeten  we proberen mensen te inspireren om ook mee te doen. Uit eigen keuze. We gaan natuurlijk niet dwingen,” zegt de pastoor. “We willen uitnodigend zijn, veelkleurig en divers. En de toekomst zal leren of het aantrekkingskracht heeft.”

Om te inspireren zul je onder de mensen moeten komen. Prasing verwacht dat daar de nadruk op zal komen te liggen. “We trekken de wijken in. Het gaat om dienstbaar zijn. Diaconie, charitas, dat is voor mij de beste manier van geloofsbelijden. Ik ben ook wel benieuwd wat het gaat brengen als de kerk missionair wordt.”

Welke parochie in welke zone?

Het bisdom Breda is verdeeld in vijf zones. En elke zone krijgt een eigen Missionair Team. Dit is de indeling van de zones:

 1. Zeeland: 5 parochies
  H. Andreasparochie (Oostburg), Elisabeth-parochie (Terneuzen), Parochie H. Maria Sterre der Zee (Hulst),
  H. Maria Parochie Walcheren (Middelburg), H. Pater Damiaanparochie (Goes)
 2. Brabantse Wal: 6 parochies
  Lievevrouweparochie (Bergen op Zoom), parochie De Bron (Hoogerheide), Parochie O.L.V. in het Woud (Wouw), St. Norbertusparochie (Roosendaal), St. Annaparochie (Steenbergen), St. Christoffelparochie (Halsteren)
 3. Midden: 5 parochies
  St Franciscusparochie (Rucphen), Parochie Christus Koning (Zundert), H. Mariaparochie (Etten-Leur), H. Bernardus van Clairvauxparochie (Oudenbosch), Immanuelparochie (Zevenbergen)
 4. Breda: 5 parochies
  Parochie H. Familie (Breda Zuid-Oost), Parochie Breda-Centrum, H. Augustinusparochie (Breda Noord), H. Maria Magdalenaparochie (Breda West), H. Maximiliaan Kolbeparochie (de Poolse Geloofsgemeenschap)
 5. Oosterhout: 6 parochies
  H. Catharinaparochie (Oosterhout), parochie St Jan de Doper (Alphen), St. Elisabeth parochie (Raamsdonksveer), Parochie Dongen Klein Dongen Vaart, H. Geestparochie (Rijen), Vijf Heiligen parochie (Made)

Teams bestaan uit gewone parochianen

In de Missionaire Teams komen ook zo min mogelijk pastoors of priesters te zitten. “Hier in midden gaat pastoor Hans van Geel het team leiden. Maar de rest is geen pastores. Het zijn juist leken, mannen en vrouwen uit de parochie,” legt Prasing uit. “Die mogen de tijd nemen om ideeën te bedenken. En ze zullen ook naar de toekomst kijken. Want over tien jaar zijn we nog maar met 15 pastoors in het bisdom, die dan onder de pensioenleeftijd zijn. Daarvan zijn er dan elf priester, waarvan acht uit het buitenland. Dan is Paul Verbeek in Bergen op Zoom de jongste net gepensioneeerde.”

Lees ook: Geen hubkes-, maar wupkeszegening voor brugklassers MollerJuvenaat Lees ook: Roosendaal krijgt de Mariaprocessie terug: oude traditie in ere hersteld