Bergen op Zoom

Kees Bechtbrug geopend: eerbetoon vroegere prins en wethouder Bergen op Zoom

Officiële opening Kees Bechtbrug (foto: Jeroen Verbiest)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bergen op Zoom heeft voortaan een Kees Bechtbrug. De brug is vernoemd naar Prins Nilles I, beter bekend als oud-wethouder Kees Becht. Hij was prins carnaval net na de oorlog en mede-oprichter van de Stichting Vastenavend. Zijn brug ligt dan ook aan de nieuwe wijk met namen die verwijzen naar Vastenavend. Zoals Blauwe Schuit, Hof van Steketee, Prinsekaai en Maskeplaats. De Kees Bechtbrug is zondagmiddag officieel geopend. Zijn familie was daar bij.

Kees Becht was een man van verbinding. Een ondernemer in de sappen- en frisdrankenindustrie en in de jaren na de Tweede Wereld oorlog wethouder in Bergen op Zoom. En in 1946 was hij mede-oprichter van de Stichting Vastenavend. De stichting vind dat een brug, als symbool van verbinding, goed past bij Becht. En ook de plek waar de Kees Bechtbrug ligt, is symbolisch.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Kees Becht als prins Nillis I (foto: Stichting Vastenavend)

De brug ligt tussen het gebied van de voormalige Potas en de nieuwe wijk. Aan de ene kant dus het Groot Arsenaal, het gerestaureerde Smitsvestje en de haven met Hamplein. En aan de ander kant moderne architectuur met typisch Bergse straatnamen als Hof van Steketee en Makseplaats. Daartussen ligt een stalen brug, over de oude haventoegang. En die brug heet voortaan dus Kees Bechtbrug.

“Deze brug vormt een verbinding die Kees Becht tijdens zijn leven zelf ook maakte: Vastenavend (de ene wijk met de straten vernoemd naar de Vastenavend) waar Kees als Prins Nilles 1 na de oorlog in 1946 een belangrijke vormgever van is geweest en bedrijvigheid (de andere wijk met de industriële straten) omdat Kees een zeer succesvolle ondernemer is geweest in diverse branches,” legt de Stichting Vastenavend uit. Kees Becht werd in 2000 benoemd tot ereburger van Bergen op Zoom en overleed in 2016. Hij is 99 jaar geworden.

Lees ook: Boegbeeld van de vastenavend Kees Becht overleden